:

:

TV Most

Foto: Fejsbuk

clock

Mart 13, 2015   12:05

0

194

Srpskim medijima na Kosovu preti gašenje?

Novinarka Tanja Vujisić izjavila je da lokalni mediji nemaju dovoljnu podršku donatora iz medunarodne zajednice, ali ni podršku iz Beograda i da se boji da bi moglo da dodje do gašenja nekih medija na Kosovu.

Ona smatra da se medijima koji emituju program na srpskom jeziku mora pružiti podrška kako bi te redakcije postale informativne, izrazivši bojazan da će se odlaskom ljudi sa Kosova gasiti i mediji i da bi moglo da ih ostane samo par na severu Kosova, Štrpcu i Gračanici.

U debati koju je organizovala NVO Aktiv u okviru Mitrovačkog društvenog kluba Vujisićeva, koja je dopisnica Radio Beograda, istakla je da se srpski novinari na Kosovu imaju problema sa kosovskim institucijama koje zanemaruju činjenicu da je srpski jezik zvaničan.

Saopštenja na srpskom jeziku koja dobijamo iz kabineta kosovske predsednice Atifete Jahjaga jako su, u najmanju ruku, čudna. Nju su potpisivali kao njena ekselencija, Božic uvek čestita kao Uskrs, Uskrs kao Božić. To su sve problemi koji se dešavaju godinama unazad,- rekla je ona.

Biljana Radomirović novinarka Politike rekla je da biti novinar na Kosovu i u drugoj sredini u centralnoj Srbiji ili regionu nije isto.

Ovde je jako teško, ustvari živimo sudbinu ovog naroda ovde? Nije isto biti novinar u Jagodini i na Kosovu i Metohiji jer nama ovde radni dan traje 24 sata, stalno smo pod stresom, što je u stvari jedan od najvećih problema svih novinara? - naglasila je Radomirović.

Predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić je istakao da su srpski mediji na Kosovu više slobodni nego neslobodni ali ne zato što živimo u uredjenom demokratskom društvu, već zato što novinari nisu dovoljno zagrebali ispod površine.

Dosta često izveštavamo površno o nekakvim protokolima, prenosimo izjave, malo ima istraživačkih priča i kritičkog izveštavanja i na kraju nema potrebe da neko guši slobodu ako ga niste dirnuli tamo gde boli?- rekao je Ničić.

Ničić, koji je i dopsinik Glasa Amerike sa Kosova, je naglasio da Srbi na Kosovu nemaju TV i radio stanicu kojasignalom pokriva celu teritoriju Kosova, novinsku agenciju, ali ni dnevni list, a da je RTK2 u stvari kablovska televizija.

Nedostatke smo pokušali da nadoknadimo formiranjem nezavisne TV mreže koju čine: TV Most, TV Herc, TV Puls, TV Mir i Produkcija NEW Press i kroz tu mrežu pokriva se oko 90 odsto teritorije Kosova, rekao je on.

Napomenuo je da je formirana i radijska KOSMA mreža koju čine Radio Kontakt plus iz Kosovske Mitrovice, Radio KIM iz ÄŒaglavice, Herc iz Štrpca, Radio Goraždevac i Radio Klokot koji svakodnevno u 17 emituju zajednički dnevnik, čime je nekako nadoknadjen nedostatak radio stanice na srpskom jeziku koja pokriva celo Kosovo.

Na Kosovu postoji 25 radio stanica koje emituju program na srpskom. šest televizija, ne racunajući kanal Javnog servisa RTK2 na srpskom, jedan nedeljnik Jedinstvo, nekoliko portala na srpskom jeziku.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva