:

:

TV Most

clock

Novembar 07, 2015   12:05

0

127

Srpski vojnici na vojnoj vežbi u Nemačkoj

Kako javlja izveštač Tanjuga sa lica mesta, u vežbi "Zajednička odlučnost V", od ukupno 4.600 vojnika, učestvuje i 99 pripadnika srpskog 21. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske, a vežba je do sada pokazala da Vojska Srbije ne zaostaje za drugim zemljama.

Pripadnici VS tokom vežbe, koju ekipa Tanjuga ekskluzivno prati, uče od američkih vojnika taktike u oružanim sukobima, ali pre svega kako da sarađuju na terenu sa vojnim formacijama iz raznih zemalja.

Vežbu organizuje Evropska komanda Oružanih snaga SAD-a s ciljem da unapredi interoperabilnost i međusobno razumevanje pripadnika kopnenih vojski u realizaciji operacija u multinacionalnom okruženju.

Srpski vojnici su do sada odlično ispunili dobijene zadatke na terenu Centra za obuku koji se prostire na 160 kvadratnih kilometara.

Od američke vojske dobili su na raspolaganje vozila kojima ispunjavaju zadatke na terenu.

Srpski vojnici, kao i ostali učesnici, gotovo sve vreme provode na terenu.

Kroz stalnu komunikaciju sa pripadnicima vojski drugih zemalja razmenjuju se i iskustva i saznanja u operacijama.

Jedinice Kopnene vojske obučavaju se u multinacionalnom centru za obuku "Hoenfels" od 2011. godine i to je četvrta vežba na kojoj učestvuju pripadnici 21. pešadijskog bataljona.

U zajedničkim vežbama ukupno učestvuje 4.600 vojnika iz 16 zemalja i to iz 10 zemalja članica NATO, dok su ostale države članice Programa partnerstva za mir.

U zajedničkim vežbama, pored srpskih, učestvuju i vojnici iz Albanije, Bugarske, Francuske, Nemačke, Litvanije, Holandije, Norveške, Rumunije, Slovenije, SAD, Gruzije, Crne Gore.

Vežba traje do kraja iduće sedmice, kada je planiran povratak srpskih vojnika u zemlju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva