:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Maj 14, 2018   12:05

0

184

Srpski privrednici u Diseldorfu, šansa za nove investicije

Na poslovnom forumu u Diseldorfu učestvovaće oko stotinu nemačkih privrednika iz industrije autodelova, hemijske, mašinske, telekomunikacija, među njima i dve srpske firme koje uspešno posluju u Nemačkoj.

Posle Bavarske, Baden Virtmberga, Hesena na redu je da pozovemo investitore iz Severne Rajne Vestfalije koja 18,5 miliona stanovnika stvara više od petine ukupnog bruto domaćeg proizvoda Nemačke. Osim poziva investitora - ništa manje je važno da uključimo naše dobavljače.

Predsednik PKS Marko Čadež kaže da smo iz ove pokrajine dobili najviše ugovora kada su u pitanju dobavljački lanci - iz mašinske elektroindustrije gde su neke naše firme iz Smedereva, Zrenjanina, koje su učestvovali na danima dobavljača u Beogradu ušle u njihov sistem i to je ono što jeste cilj ovakvih stvari.

U Srbiji već posluju kompanije iz te pokrajine poput "Metroa", "Henkela", "Doktor Etkera", DHL-a, "Bajera". Severna Rajna Vestfalija je drugi najznačajniji partner Srbije među nemačkim pokrajinama.

Ta pokrajina je prvi partner u uvozu i treći u izvozu iz naše zemlje. U 2017. razmena je dostigla 620 miliona evra - 30 odsto više nego u 2016. što predstavlja 14,7 odsto ukupne razmene koje ostvarujemo sa Nemačkom.

Srpski izvoz je 269,4 miliona evra i u 2017. povećan je čak 40,1 odsto u odnosu na pretprošlu godinu. Dobar poslovni ambijent i subvencije investitorima samo su jedan ali ne i jedini razlog za privlačenja nemačkih investicija.

"Većina kompanija iz različitih geostrateških i svih ostalih globalnih uslova za poslovanje ide ka nama, u tome se pokazala Srbija kao veoma dobar i pouzdan partrner u saradnji i to je jedan od razloga što će nemačkog kapitala biti sve više u Srbiji", rekla je Radojka Nikolić, urednik časopisa "Biznis i finansije".

Nemački ambasador Aksel Ditman nedavno je potvrdio odlučnost njegove zemlje da na partnerskim odnosima pomogne Srbiji da razvija ekonomiju i više investira kako bi se ostvario zajednički cilj ulaska u Evropsku uniju. 

Ditman kaže da je Srbija poslednjih godina učinila mnogo u reformama i napretku na Duing biznis listi.

"Podsetio bih da je donela Zakon o radu, uvela elektonsku građevinsku dozvolu i dualno obrazovanje. Reforme u vladavini prava nisu lake, ali da je prvna sigurnost ne samo nemačkim već i domaćim firmama neophodna kako bi što više njih odlučilo da investira u našoj zemlji", rekao je Ditman.

Nemačke firme u Srbiji zapošljavaju 44.000 ljudi koji stvaraju deset odsto našeg bruto domaćeg proizvoda. Za ovu godinu najavljen je dolazak još dve velike firme iz visokotehnoloških oblasti koje će zapošljavati visokoobučene radnike.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva