:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2018   17:05

0

134

Srpski mirovnjaci u Libanu čuvaju mir duž "plave linije"


Vulin je naveo da, bez obzira što je njihov posao težak, naši vojnici imaju potrebu da usvoje nova iskustva, da nešto nauče, da reprezentuju svoju zemlju, ali i da pomognu ljudima.


 


Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, najvažniji zadatak srpskih mirovnjaka u Libanu je čuvanje mira duž "plave linije", a baze u kojima su smešteni nalaze se u sektorima Istok i Zapad.


 


Pripadnici Vojske Srbije taj zadatak rade profesionalno i odgovorno, čemu svedoče pohvale i veoma pozitivni utisci komandanata španskog i italijanskog kontingenta, u čijem sastavu su "plave beretke" VS.


 


Iako je njihovo angažovanje u okviru 13. rotacije tek započelo, već na prvi pogled deluje da su se naši mirovnjaci dobro prilagodili svakodnevnim zadacima, navedeno je u saopštenju, ali i životu i dinamici koje podrazumeva boravak u misiji.


 


Vojnici se na smeštaj i hranu ne žale, a jedino što im teško pada jeste odvojenost od porodice.


 


Zamenik komandira odeljenja u drugom streljačkom vodu desetar Goran Đošić naveo je da svakodnevni zadaci određuju dinamiku života i rada u misiji, te da su svi mirovnjaci svesni da bezbednosna situacija u svakom trenu može da se promeni.


 


Đošić je istakao da do sada nije bilo nikakvih problema, kao i da tokom patrola nisu primetili nikakve drastične promene.


 


"Sa stanovništvom komuniciramo na engleskom jeziku, mada oni pomalo govore i španski", kazao je Đošić i dodao da je nadgledanje mira između Libana i Izraela njihov glavni zadatak.


 


Zamenik komandira trećeg odeljenja u drugom streljačkom vodu desetar Nenad Krstev naveo je da su se već navikli na sve uslove koje pruža ta baza i dodao da nakon patrole imaju slobodnog vremena.


 


"Prioritet je nadgledanje granice, odnosno 'plave linije', linije razgraničenja između Izraela i Libana. Do sada, u ovih mesec i po dana, nije bilo nikakvih problema", kazao je Krstev.


 


vojska srbije mirovnjaci


Ilustracija, Ministarstvo odbrane


 


Među našim mirovnjacima je i nekoliko pripadnica Vojske Srbije, a jedna od njih je poručnik Marina Nikolić, koja je zaposlena na bazi "Jug" kao lekar u ambulanti.


 


"Posao je takav da često izlazim i van baze, kao pomoć civilnom stanovništvu. Posla za ženu lekara ima naročito u selima gde je većinsko muslimansko stanovništvo, a to se i vidi jer se više obraćaju sada kada sam ja tu", kazala je Nikolić.


 


Prema rečima desetara Aleksandra Cvetkovića iz Vranja, čiji je posao nadgledanje kamera, dobre pripreme koje su prethodile dolasku u misiju doprinele su da se prilagode brže.


 


Desetar Goran Pešić, koji je na dužnosti strelca-bolničara, kaže da angažovanje u misiji zahteva striktno poštovanje procedura i oprez 24 sata dnevno.


 


Starešina našeg kontingenta, stariji nacionalni predstavnik u misiji UNIFIL u Libanu, potpukovnik Branislav Stevanović kazao je da su naši mirovnjaci angažovani u okviru španskog kontingenta, na specifičnim zadacima koji su karakteristični za ovu zonu operacije.


 


"Naš zadatak je da kontrolišemo stanje u zoni operacije, da pomognemo libanskim oružanim snagama da uspostave režim kontrole ovde uz 'plavu liniju' i da se održi stabilnost u što dužem periodu u zoni operacije", naveo je Stevanović.


 


Pored ministra odbrane Aleksandra Vulina, mirovnjake u Libanu posetili su i komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant ÄŒetvrte brigade pukovnik Slobodan Stopa i načelnik Uprave za međunarodnu vojnu saradnju Ministarstva odbrane pukovnik Milan Ranković.


 


Dvodnevna poseta, kako se navodi u saopštenju, bila je i prilika za susrete sa najodgovornijim starešinama u UNIFIL-u.


 


Vojska Srbije trenutno učestvuje sa 322 pripadnika u pet multinacionalnih operacija UN i četiri EU što Srbiju svrstava na deveto mesto kontributora u Evropi.


 


U mirovnim misijama Ujedinjenih nacija angažovano je 300 pripadnika Vojska Srbije.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva