:

:

TV Most

clock

Jun 04, 2015   12:05

0

147

Srpski i evropski mlečni put



Kako evropsko mleko ne bi potopilo domaće tržište, država podiže branu taksama na uvoz i time bi trebalo da pomogne domaćim proizvođačima. Koliko im je pomoć potrebna svedoči Branko Lukić iz Tabanovića kod Šapca, koji je zbog nesigurnog otkupa i cene smanjio broj grla sa 13 na devet. Pripremili Milica Jevtić i dopisnici RTS-a Your browser does not support the video tag.

"Dođu, pa otkupljuju, pa ne otkupljuju, pa ne plaćaju, zato sam smanjio broj grla. Cena je bila 41 dinar, a sada mleko iznosi do 33, 34 dinara zavisi u kojoj si mlekari i kako ti ko isplati. Mislim da će da krene bolje", kaže Branko Lukić iz Tabanovića kod Šapca.

U Asocijaciji proizvođača mleka kažu da je mera dobra, ali da se sa njom kasni pola godine i da će se efekti osetiti tek za tri meseca. Smatraju da su štete već milionske.

"Ono što je nama znak pitanja šta se dešava sa prelemanima za mleko u prahu, kondenzovano mleko i maslac, jer po nama su to tri najveće stavke koje najviše ugrožavaju ovu proizvodnju i ukoliko se država ne pozabavi trgovačkim maržama, imaćemo i dalje krizu i nećemo moći da proizvodimo mleko", ističe predsednica Asocijacije proizvođača mleka Sanja Bugarski.

Prelevmani ne daju rešenje preko noći, ali se ni odluka o tome za koje će se proizvode uvesti zaštitna mera ne donosi preko noći, kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Odluku su doneli pošto je za prvih pet meseci ove godine uvoz mleka porastao tri i po puta. Zbog sankcija Rusiji na tržištu Evropske unije mleka je previše, a cena je niža od domaće.

"Preleman je zaštitna mera i traje do 31. decembra 2015. godine. Ni u kom slučaju nam namera nije bila da se konfrontiramo sa zemljama Unije, mi smo u konstantnim konsultacijama sa njihovim predstavnicima i oni su svesni zbog čega smo morali da donesemo tu meru", kaže Zoran Rajić iz Ministarstva poljoprivrede.

Ministarstvo poljoprivrede već je u martu uvelo ovakvu meru za sir i maslac, koja je rezultate dala krajem maja. Da li će toliko biti potrebno i za mleko ne žele da prognoziraju.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva