:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Mart 06, 2018   12:05

0

202

Srpski dinar sve traženiji u okruženju

Direktor Narodne banke Srbije za monetarne operacije Nikola Dragašević rekao je za RTS da je sve veća tražnja za dinarom da se razmenjuje u inostranstvu počela sa sve većom atraktivnošću dinarskih hartija od vrednosti, odnosno finansijske institucije u inostranstvu kojima su veoma atraktivne dinarske hartije od vrednosti koje izdaje Republika Srbija.

Objašnjava da eksterna konvertibilnost dinara govori o njegovoj mogućnosti zamene u inostranstvu.

"Vidimo da pre svega centralne banke iz regiona, pre svega BiH, Mađarska, Rumunija imaju na kursnim listama srpsku valutu", dodaje direktor NBS za monetarne operacije.

Kada se govori o jačanju dinara prema valutama kao što su dolar ili švajcarski franak, Dragašević napominje da tada mora da se uzme u obzir pre svega jačanje evra prema tim valutama.

"Kurs dinara prema švajcarcu, evru ili drugim valutama koje se nalaze na kursnoj listi izvodi se iz kursa dinara i kursa evra prema tim valutama", navodi Dragašević.

Dodaje da se jačanje dinara prema dolaru u 2017. od 18 procenata duguje jačanju evra prema dolaru od 13,5 odsto.

"Jačanje dinara prema švajcarskom franku od 13,4 odsto u 2017. godini sa preko osam procenata može se prepisati jačanju evra prema švajcarskoj valuti", ističe direktor NBS za monetarne operacije.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva