:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Septembar 14, 2018   17:38

0

257

Srpske i albanske kompanije se sve više udružuju

"Za razliku od klasičnih stranih direktnih investicija iz Zapadne Evrope, radi se o zajedničkim poslovima. Srpski i albanski biznismeni prave zajedničke 'džoint ventčr' (84, joint venture) firme i investiraju u određeni sektor, ili se radi o kupovini kompanija koje su iz tog sektora, kako bi proširili svoj biznis", izjavio je danas predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež.

Čadež je, nakon današnjeg sastanka s predsednikom Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija Isufom Ferom u Tirani, rekao da raste nivo investicija iz Albanije u Srbiju, ali i iz Srbije u Albaniju, gde trenutno posluje tridesetak srpskih kompanija.

On je naveo da se skoro svakog meseca udružuju firme iz dve države kako bi zajedničkim investiranjem osnažili ekonomsku saradnju dve zemlje i zaposlili sve više ljudi.

Podseća da se od kada je osnovana srpsko-albanska komora u Tirani beleži značajniji rast trgovinske razmene između dve zemlje, i napominje da od svih zemalja sa kojima Srbija trguje u svetu, u 2017. godini sa Albanijom je zabeležen najveći rast u ukupnom obimu trgovine.

"To govori da ovde prostor postoji, tržište postoji. Ne raste samo naš izvoz u Albaniju, već i izvoz albanskih proizvođača u Srbiju. Ono što je bitno jeste da smo za godinu i po dana doživeli jedan drugi vid saradnje, to je osnivanje zajedničkih kompanija i ulaganje iz Albanije u Srbiju i obratno", rekao je Čadež.

Kao ilustraciju sve bolje saradnje privrednika dve zemlje, podsetio je da je jedna od najvećih srpskih logističkih grupacija, kompanija Nelt, kupila jednu veliku kompaniju u Albaniji, praveći tako jedinstvenu logističku mrežu u regionu.

Takođe, i biznismeni iz Albanije, kaže, kupuju srpska preduzeća.

""Ne postoji praktično ni jedna nedelja da se neko preduzeće ne javi srpsko-albanskoj komori, da ih komora poveže i nađe im partnere", rekao je predsednik PKS.

Komora u Tirani trenutno ima oko 200 članica, a trenutno u saradnji s Privrednom komorom Srbije priprema nastup srpskih i albanskih preduzeća na najvećem sajmu privrede u Albaniji krajem novembra.

Isuf Fera, predsednik Trgovinsko-industrijske Komore Albanija-Srbija u Tirani, kaže za Tanjug da je na sastanku sa Čadežom napravljen presek dosadašnjeg rada Komore i da su dogovoreni planovi za narednu godinu i predstojeći sajam privrede u Tirani.

""Na albanskom tržištu ima oko 30 srpskih kompanija koje rade uglavnom u oblasti agrobiznisa ali i turizma", navodi Fera.

Kako bi se povećao broj srpskih preduzeća u Albaniji ali i obratno, napominje, potrebno je da se intenzivira saradnja komora dve zemlje ali i da se saradnja dve vlade podigne na viši nivo.

Podaci kažu da ukupna robna razmena između Srbije i Albanije raste, i u ovoj godini prema poslednjim podacima, dostigla je oko 84,3 miliona evra, što je za 7,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Beleži se i rast srpskih preduzeća koja posluju sa Albanijom, pa je tako 2015. bilo 721 firme koja trguje sa ovom zemljom, dok je prošle godine ta cifra došla do 915 preduzeća.

ČadežÂž s Ramom o jedinstvenom tržištu Srbije i Albanije

Čadež je razgovarao u Tirani i sa premijerom Albanije Edijem Ramom o stvaranju jedinstvenog tržišta Srbije i Albanije, kao prvom koraku ka stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta.

Sastanak Čadeža i Rame je nastavak dijaloga predstavnika Srbije sa čelnim ljudima vlada regiona na Zapadnom Balkanu, a u cilju stvaranja jedinstvenog ekonomskog područja zemalja regiona.

"Sa premijerom Edijem Ramom i ministrom finansija Albanije razgovarali smo na različite teme regionalnog ekonomskog razvoja i povezivanja naših ekonomija u regionu.

Ono što mislim da je najvažnije danas, a to je da stvorimo jedinstveno ekonomsko područje na Balkanu. Hajde da taj proces ubrzamo, hajde da krenemo sa zajedničkim jedinstvenim tržištem između Srbije i Albanije", kaže Čadež za Tanjug.

Stvaranje zajedničkog tržišta, ocenjuje Čadež, srpski i albanski privrednici vide kao veliku mogućnost za razvoj svog posla,

Podseća da je 2017. godine, najveći rast u obimu robne razmene naše zemlje sa svetom, Srbija upravo imala sa Albanijom.

Kaže da je odluka o stvaranju jedinstvenog tržišta između dve države na vladama tih zemalja i da ima još puno posla da bi se ova ideja realizovala.

Stvaranje zajedničkog tržišta su koraci koji mogu da ubrzaju dalji proces regionalnog povezivanja, smatra Čadež.

"Stvaranje jedinstvenog tržišta je ozbiljan posao. Ukoliko to politika želi, to znači rad svih onih institucija i agencija na tome da se jedan ekonomski prostor stvori u kojem će vladati jedinstvene procedure i pravila kada je u pitanju ekonomija".

Na ovom poslu, podršku regionu daje i Evrokomora (84, Eurochambres) koja želi da Srbija i Albanija što pre postanu članice EU.

Predsednik Evrokomore Kristof Lajtl kaže ta Tanjug da je 2025. koja se spominje kao datum kada bi Srbija mogla da pristupi EU "magičan datum", ali da je moguće "magiju i snove pretvoriti u realnost".

"Ekonomija može mnogo da doprinese tome definišući konkretne korake i omogućavajući kompanijama da se takmiče na jednom tržištu. To nije lako, to je izazov", napominje Lajtl.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva