:

:

TV Most

clock

Jun 19, 2015   12:05

0

174

Srpska vojska i policija u 23 mirovne misije

Parlamentarci su usvojili godišnji plan upotrebe VS i drugih snaga odbrane, kao i Odluku o učešću pripadnika VS u multinacionalnim operacijama u 2015. godini, prema kojima će pripadnici MO učestvovati u 19 mirovnih operacija, a MUP-a u četiri mirovne operacije, prenosi Tanjug.

Planirano je upućivanje do 670 pripadnika Vojske Srbije i 18 pripadnika MUP-a u multinacionalne operacije UN i EU.

Za realizaciju ovog plana potrebno je 1,3 milijardi dinara, od čega je nešto više od 847 miliona obezbeđeno budžetom Ministarstva odbrane, blizu 91 milion dinara budžetom za 2015. godinu, a nešto više od 396 miliona dinara će biti obezbeđeno od uplata UN na ime nadoknade za učešće pripadnika VS, piše u godišnjem planu.

Pripadnici MUP-a će, prema tom planu, učestvovati u mirovnim operacijama UN u Liberiji, Haitiju, Kipru i civilnoj misiji EU za upravljanje krizama.

Pripadnici Ministarstva odbrane učestvovaće u mirovnim operacijama UN u Kongu, Liberiji, Obali Slonovače, Kipru, Libanu, u Centralnoafričkoj Republici, u Zapadnoj Sahari, u Republici Mali, u Džamu i Kašmiru, u Južnom Sudanu, kao i u dve operacije u Sudanu i na Bliskom istoku.

Takođe, učestvovaće i u misiji EU za obuku bezbednosnih snaga Somalije, vojnoj operaciji pomorskih snaga EU u toj zemlji, zatim u misiji EU za obuku bezbednosnih snaga Malija, vojnoj operaciji EU u Centralnoafričkoj Republici i u vojnoj savetodavnoj misiji EU u toj zemlji.

Poslanici su ratifikovali sporazume Srbije i Rusije o vojno-tehničkoj saradnji i Srbije i Belorusije o saradnji u oblasti odbrane, kao i izmene finansijskog ugovora između Srbije i Evropske investicione banke, za program modernizacije škola, a kojima je predviđeno da krajnji datum raspoloživosti bude 31. decembar 2016. godine.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva