:

:

TV Most

clock

Jul 22, 2017   12:05

0

128

Srpska u ponedeljak na konsultacije kod Tačija

Srpska lista odazvaće se u ponedeljak pozivu Hašima Tačija i doći na razgovor o formiranju nove vlasti. Poziv su dobile sve partije, a cilj je da se posle tih konsultacija definiše datum održavanja konstitutivne sednice Skupštine Kosova.
Da je u formiranju nove kosovske vlade Srpska lista nezaobilazan faktor, stav je političkih predstavnika Srba. Međutim, oni i dalje ne žele da otkriju da li im je koalicija PAN, koju čine Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost
Kosova i Inicijativa, prihvatljiv partner i hoće li s njim ući u vlast.

Zasad je na nivou spekulacija i broj ministarstava i drugih funkcija u izvršnoj vlasti koje bi mogle da pripadnu Srbima, ukoliko budu učesnici vladajuće koalicije. Tim pre što, prema nezvaničnim saznanjima "Novosti", o raspodeli resora se još nisu dogovorile ni tri albanske stranke koje su dobile najveći broj glasova.

Prema kosovskom ustavu, srpskoj zajednici je zagarantovano da predvodi najmanje jedno ministarstvo, kao i da ima najmanje dva zamenika ministra. Ukoliko se formira kabinet koji broji više od dvanaest ministara, manjinskim zajednicama sleduje još jedan ministar i zamenik ministra.

Jedna od opcija jeste i to da će se konstitutivna sednica kosovskog parlamenta održati već 27. jula, a Enver Hodžaj, ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi i potpredsednik Demokratske partije, izjavio je da će sledeće nedelje biti uspostavljene nove institucije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva