:

:

TV Most

clock

Jul 12, 2018   19:25

0

229

Srpska saradnja sa Rusijom nije kontradiktorna saradnji sa NATO


„NATO ne postavlja nikakve limite saradnji sa Srbijom zbog tesne saradnje Beograda sa Rusijom. Ne postoji kontradikcija za nas u dobrim odnosima sa Rusijom i sa NATO. I mi bi želeli da imamo bolje odnose sa Rusijom", naglasio je on.




Apaturaj je u izjavi Tanjugu, RTS i TV Prva naglasio da bi NATO želeo više javne diplomatije u Srbiji, da se građanima objasni šta sve ta zemlja radi sa vojnom alijansom.


„To je važno kako bi građani shvatili da postoji dobar odnos između nas dana i da želimo još više saradnje", poručuje on.



Apaturaj je ukazao da NATO sarađuje mnogo sa Srbijom i da u toj zemlji ima i svoju kancelariju preko koje pomaže i podržava Srbiji u reformi odbrane.



Naglašava da postoje i zajedničke vežbe, preko kojih Vojska Srbije može da uči kako da bolje sarađuje sa vojskama drugih zemalja.



Zamenik pomoćnika generalnog sekretara NATO najavio je da će uskoro u Srbiji biti održana velika vežba za reagovanje u vanrednim situacijama, na kojoj će se vežbati reakcija civilnih organizacija i vojske na elementarne nepogode i incidente.



„Vežba koja će se održati je fokusirana na civilno planiranje reakcije na nepogode i incidente. Ne radi se samo o vojnoj vežbi, već o civilno-vojnoj saradnji u takvim situacijama", kazao je on.



Apaturaj je objasnio da Srbija odlično priprema ovu vežbu i da ga raduje što je ta zemlja domaćin.



Ukazao je da će na vežbu doći partneri iz mnogih krajeva sveta.



Apaturaj ističe da NATO sa vladom Srbije razgovara i o daljim projektima, koji bi bili specifični, na primer o boljoj sajber odbrani.




 


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva