:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Februar 12, 2018   12:05

0

186

Srpska privreda ima potencijal da investira u Hrvatsku

Iz Srbije će na poslovnom Forumu u Zagrebu učestvovati vlasnici i menadžeri 17 uspešnih poslovnih sistema i pojedinačnih kompanija iz proizvodnih i uslužnih sektora koji posluju u zemlji, regionu i svetu kao što su "MK Grup", "Moji brendovi", "Komtrejd", Industrija mesa "Matijević", "Nektar", "Eliksir", "Metalac", "Zlatiborac".

Predsednik PKS Marko Čadež rekao je, gostujuću u Dnevniku RTS-a, da je važno da su i predsednik Aleksandar Vučić i predsednica Hrvatske u okviru ove posete u centar postavili ekonomiju a da je medije najviše interesovala politika.

"Moramo polako da razmišljamo i da prestanemo da proizvodimo prošlost a da razmišljamo kako ćemo živeti zajedno u budućnosti", kaže Čadež.

Čadež kaže da u okviru 17 velikih poslovnih sistema posluje 120 komapnija koje izvoze više od 800 miliona evra robe iz Srbije.

Tih 120 komapnija zapošljava više od 40.000 ljudi u Srbiji, radi se o velikim poslovnim sistemima, kao što su MK grupa, Moji brendovi, podseća predsednik PKS.

Oni će se sastati sa svojim kolegama u Hrvatskoj, takođe velikim hrvatskim komapnijama i razgovarati. Premašili smo milijardu evra robne razmene, izvozimo više od 550 miliona evra robe u Hrvatsku, istakao je Čadež.

Hrvatska jeste važno izvozno tržište za Srbiju, kaže Čadež, a razgovaraće se o zajedničkim investicijama, otvaranje zajedničkih kompanija, zajednički nastup na treća tržišta.

I jedna i druga ekonomnija previše su male da kada govorimo o nekom budućem periodu u narednih pet ili deset godina možemo da budemo konkurentni u odnosu na velike kompanije, rekao je Čadež.

Srbija više izvozi nego što uvozi iz Hrvatske. Čadež kaže da srpska privreda ima i potencijal da investira u Hrvatsku što se vidi u poslednjih dve godine jer polako kreću veće investicije iz Srbije.

"Moramo da imamo u vidu da su hrvatske komapnije tada učestvovale u privatizaciji srpskih komapnija, malo posle 2000. godine, da srpske kompanije, pošto se privatizacija u Hrvatskoj mnogo ranije dešavala 90-tih, nisu imale ni priliku da učestvuju. Razgovaraćemo i o tome na koji način možemo bolje da poslujemo", objasnio je Čadež.

Glavne prepreke su neekonomske barijere, zatvorenosti do velikog PDV-a a i kada pogledate poziciju Hrvatske na Duing biznis listi, građevisnke dozvole, birokratija.

Kada kompanija odlučuje gde će da investira gleda koji su uslovi u onoj zemlji gde želi kapital da ostavi i da ga oplodi ali kada je reč o saradnji Srbije i Hrvatske, dobavljači između te dve zemlje kompanije koje sarađuju preko deset godina, proizvodnja liftova, agrobiznis, istakao je predsednik PKS.

"Sama odluka da poslovni forum bude jedan od centralnih događaja ove posete jeste na neki način i poruka - hajde da vidimo šta ćemo da radimo sutra i kako će deca da žive sutra. Odlazimo sa komapnijama koje imaju interes da budu lideri u regionu, nadamo se da ćemo posle foruma ići i vuše oblike saradnje, a ne samo u trgovinu" , zaključio je Čadež.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva