:

:

TV Most

clock

Februar 26, 2016   22:29

0

133

Srpska lista: Dobro što je rešeno jedno od gorućih pitanja

Simić je u saopštenju istakao da se Srpska lista nada da će izbor predsednika Kosova biti uvod u stabilizaciju političkih prilika i u ozbiljnije korake ka formiranju Zajednice srpskih opština i konstruktivnijem dijalogu o rešavanju nagomilanih problema srpske zajednice.

"Poslanici Srpske liste nisu želeli da biraju stranu u sporu koji polarizuje albansku zajednicu. Ubuduće će svaka partija kosovskih Albanaca, koja želi da obezbedi srpsku podršku, morati da računa s tim da Srbi žele da imaju jednu od tri najvažnije političke funkcije u Prištini", navodi se u saopštenju.

"Jedina svrha našeg učešća u političkom životu u Prištini jeste borba za dobrobit srpske zajednice, koja je danas najugroženija nacionalna grupa u Evropi. Ne želimo da političkim radikalizmom dajemo izgovore onima koji žele da srpska zajednica bude dodatno obespravljena i zato ćemo nastaviti da konstruktivnim delovanjem utičemo na stabilizaciju političkih, bezbednosnih i ekonomskih prilika na Kosovu i Metohiji", poručio je Simić u saopštenju.

Kako je Simić pojasnio u izjavi za Tanjug, poslanici Srpske liste danas su bili prisutni u kosovskoj skupštini tokom sva tri kruga glasanja za kosovskog predsednika, ali nisu dali podršku nijednom od dvojice kandidata.

Zbog toga su glasački listići poslanika Srpske liste, kako je dodao, proglašeni nevažećim.

Poslanici u skupštini Kosova izabrali su večeras Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova (DPK) za predsednika Kosova, u trećem krugu glasanja.

Tači je u svom obraćanju nakon što je izabran posebno zahvalio poslanicima Srpske liste na podršci.

Tači je u poslednjem krugu osvojio 71 glas, dok je deset glasova proglašeno nevažećim. Za izbor mu je bila dovljna prosta većina, od 61 glasa.

U prethodna dva kruga Tači nije uspeo da dobije potrebnih 80 glasova.

U prvom krugu dobio je svega 50 glasova, a u drugom 64.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva