:

:

TV Most

clock

Jul 16, 2018   17:02

0

162

Srpska i ruska crkva obeležavaju vek od smrti Romanovih


Srpska pravoslavna crkva, kako je rekao protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije i glavni i odgovorni urednik Televizije Hram, ima mnogo razloga da se uvek seća Carske porodice Romanov i Svetog lika Cara Nikolaja.



"Kada su saveznici malo zatajili u dopremanju onoga što je bilo najelementarnije za opstanak srpskog naroda koji je prošao albansku golgotu, Car Nikolaj ih je podsetio na obeveze koje imaju kao saveznici prema srpskoj državi i srpskom narodu", podsetio je prota Stojadin Pavlović, i dodao da je i vladika Nikolaj koji je bio savremenik cara Nikolaja znao i podsećao da su ruski narod i ruska država zbog Srbije ušli u Veliki rat.



"Narod može da bude dužan narodu ali ono čime je ruski narod zadužio srpski narod više je od formalnih dugovanja. To je ljubav koja nikad ne nestaje i koja se nikada ne može nadomestiti ničim drugim već samo ljubavlju. Zato je Srpska pravoslavna crkva uvek uz one ljude koji žele da zablagodare za sve te prijateljske odnose koje su imali ruski i srpski narod, ruska i srpska država i, naravno, ruska i srpska pravoslavna crkva", rekao je on.



Učešćem u ovom značajnom jubileju, u njegovoj molitvenoj proslavi, poručio je protojerej-stavrofor Stojadin Pavlović, "šaljemo i jasnu poruku svima onima koji se u ovo vreme nalaze u nekoj nedoumici, gde na koju stranu treba da se okrene okrene Srbija i gde jedino možemo potražiti spas u ovim teškim vremenima za srpski narod".



Patrijarh će služiti liturgiju u Ruskoj Crkvi 



Sutra sa početkom u 9.00 časova, patrijarh će služiti liturgiju u Ruskoj Crkvi na Tašmajdanu u Svetotrojičkom Hramu, odakle će posle toga krenuti Litija do spomenika Caru Nikolaju Drugom u Ulici Kralja Milana, gde će biti održan moleban, najavio je starešina podvorja Ruske crkve u Beogradu protojerej – stavrofor Vitalij Tarasjev.



Na današnjoj konferenciji za medije u prostorijama Televizije "Hram" on je najavio da će gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić povodom ovog događaja upriličiti svečani prijem u zgradi Skupštine grada Beograda.



Narednog dana u 12.00 časova u rektoratu Beogradskog univerziteta predavanje o ličnosti Cara Nikolaja i o njegovim vezama sa Srbijom i srpskim narodom, održaće arhimandrit Mihajlo Biković, nastojatelj Manastira Jovanja, prof. dr Zoran Mirković sa Pravnog fakulteta i politikolog i istoričar dr Boris Milosavljević.



Predavanje je otvoreno za javnost i organizatori pozivaju sve zainteresovane građane da se u sredu, 18. Jula u 12.00 časova u što većem broju okupe u rektoratu Beogradskog univerziteta.


Izvor: Tanjug,RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva