:

:

TV Most

clock

Februar 28, 2015   12:05

0

150

Srpska dobija gas direktno iz Rusije

Ugovor se odnosi na snabdevnje Republike Srpske gasom u periodu od 1. jul 2015. do 31. decembar 2016. godine, sa ukupnom količinom do 106 miliona kubnih metara.

Isporuke će se vršiti putem postojecih trasa preko teritorija Mađarske i Srbije.

Osnovni uslovi snabdevanja gasom Republike Srpske potpisani su 15. septembra 2014. godine na sastanku predsednika Upravnog odbora Gazproma Alekseja Milera i predsednika Republike Srpske Milorada Dodika u Moskvi.

GAS RES je gasna kompanija Republike Srpske koja će vršiti distribuciju i prodaju gasa u Srpskoj.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je neprihvatljivim donošenje zakona o gasu na nivou BiH jer je reč o prenosu nadležnosti. Naglasio je da BiH nema nikakvu nadležnost za energiju i da će RS naći načina da se tome suprotstavi.

"Ono što oni žele jeste da ruski gas ne dolazi u RS iz Srbije, nego iz Hrvatske, i to je ta priča o izgradnji gasovoda od Broda prema Zenici", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci, ističući da samo naivni ne vide o čemu je reč.

Predsednik RS je rekao da o tome govori i najavljeni dolazak direktora Energetske zajednice jugoistočne Evrope koji, kako je naveo, veruje u skupštinsku većinu u BiH, koja će nakon osmogodišnjeg odbijanja RS doneti zakon o gasu na nivou BiH.

Prema njegovim rečima, sasvim je jasno i da Evropa, koja je zaustavila projekat „Južni tok”, želi to da uradi preko „Severnog toka”, i tako učini region zavisnim u snabdevanju gasom i ovlada ovdašnjim energetskim potencijalom.

Dodik kaže da će RS nastaviti da pokušava da se priključi na postojeći gasovod kod Zvornika, da preko Bijeljine gradi gasovod prema Banjaluci, jer bi priključenje na gasovod iz Hrvatske ili nekog drugog pravca bilo mnogo skuplje.

"Nećemo davati saglasnosti za gasovod Brod–Zenica jer se time RS čini dodatno zavisnom o gasu iz nekih drugih destinacija", dodao je on.

Izvor: Tanjug, SRNA

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva