:

:

TV Most

clock

Novembar 20, 2017   09:24

0

335

Srpska crkva i Kosovo nađeni u Bin Ladenovom kompjuteru


Pregledom 470.000 fajlova objelodanjenih 1. novembra ove godine na sajtu CIA-e, "Politika" je pronašla mapu Kosovske Mitrovice, kao i fotografiju Hrama Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici.




- Pronašli smo i baner na kom piše `Kosovo džihad - muslimansko istrebljenje kosovskih hrišćana`, kao i mapu Kosova iz doba Otomanskog carstva na kojima su prikazani Priština i Vučitrn -navodi list.



"Politika" piše da je pretragom interneta utvrdila da su mapa Kosovske Mitrovice i fotografija crkve u tom gradu prvobitno objavljeni na sajtu Bi-Bi-Sija u tekstu pod naslovom "Kosovski Srbi se suočavaju sa teškim odlukama".



Reč je o reportaži o životu u severnom i južnom delu Mitrovice koja je objavljena 14. marta 2007. godine, nepunih mesec dana posle jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova.



Kompjuter u kome se nalaze ovi fajlovi, otkriven je u akciji američkih specijalaca u kojoj je 2011. godine ubijen vođa Al Kaide u Pakistanu, a sadrži više stotina hiljada fajlova sa dokumentima, video-snimcima i fotografijama.



Penzionisani profesor Univerziteta u Beogradu i stručnjak za antiterorizam Milan Mijalkovski rekao je za list da je odavno poznato postojanje plana 2020. Al Kaide u kojem se Balkan projektuje kao deo budućeg Kalifata i da je verovatno otuda interesovanje Bin Ladena za Kosovo i Metohiju.



Prema njegovim rečima, višegodišnje istraživanje delovanja terorističke Al Kaide pokazalo je da su njihovi operativci uglavnom prikupljali informacije o mestima na koje pretenduju i na kojima mogu da postignu efekat terorizma.




 


Izvor: Blic, Srna, Politika

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva