:

:

TV Most

clock

Mart 20, 2015   12:05

0

178

Sretenović:Nastavlja se analiza isveštaja

Sretenović je za Tanjug rekao da su već danas podneti novi zahtevi za pokretanje postupaka protiv dva odgovorna lica u opštini Bor.

DRI je juče saopštila da je podnela 204 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka, 17 krivičnih prijava i 19 prijava za privredni prestup protiv bivših i sadašnjih funkcionera među kojima su i Mlađan Dinkić, Saša Radulović, Goran Knežević, Aleksandar Antić, Aleksandar Vulin, Velimir Ilić i Milutin Mrkonjić.

"To ne znači da je kompletno završen posao, naši timovi nastavljaju da analiziraju sve izveštaje, a to pokazuje činjenica da smo i danas podneli još dve prijave protiv odgovornih u opštini Bor. To je zakonska obaveza DRI", objasnio je on.

Sretenović je naveo da je u subjektima revizije obuhvaćeno više od 312 osoba, odnosno protiv njih su podnete prekršajne, krivične i prijave za privredni prestup.

"U ovom procesu nema nedodirljivih, a DRI je protiv svih odgovornih lica podnela prijave u svim subjektima koji su bili predmet revizije", kazao je Sretenović i dodao da je među njima veliki broj gradonačelnika, predsednika opština, bivših i sadašnjih ministara, direktora kliničkih centara, drugih zdravstvenih ustanova...

Prijave su podnete nakon objavljivanja 134 izveštaja o reviziji finansija i pravilnosti poslovanja za 2013. godinu, a u okviru Programa revizije za 2014. godinu.

Zahteve za pokretanje prekršajnog postupka Institucija je podnela zbog, nepoštovanja odredbi velikog broja zakona među kojima su zakoni o budžetskom sistemu, budžetu Srbije za 2013. godinu, javnim nabavkama, o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o radu, visokom obrazovanju, o platama u državnim organima i javnim službama, Zakon o sportu, o platnom prometu...

Navodeći konkretne primere, Sretenović je rekao da je u 363 slučajeva utvrđeno da nije poštovan Zakon o javnim nabavkama, i to u iznosu većem od 7, 5 milijardi dinara.

Kako je kazao, najčešće su podnošene prijave zbog nepoštovanja odrebi Zakona o budžetskom sistemu.

Tokom revizije, kaže, utvrđeno je da su izvršene isplate na bazi neverodostojnih računovodstvenih isprava, kao i isplate koje nemaju pravni osnov, te da su zaključivani ugovori suprotno Zakonu o radu.

Preciznije, utvrđeno je da su zaključivani ugovori za privremene i povremene poslove čije je trajanje duže od 120 dana, kao i autorski ugovori koji nemaju pravnog osnova, naveo je generalni državni revizor.

Veliki broj nepravilnosti odnosi se neevidentiranje finansijske, a posebno nefinansijske imovine u pogledu propisa, kako kod jedinica lokalnih vlasti, tako i budžetskih korisnika, a iznos je veći od 13, 5 milijardi dinara.

Kada su u pitanju privredni prestupi DRI je podnela prijave zbog nepoštovanja Zakona o računovodstvu i reviziji, a kod krivičnih prijava DRI je prijave podnela zbog preuzimanja obaveza iznad iznosa određenih aproprijacijama koje su im odobrene za određene namene u budžetskoj godini, nesavesanog rada u službi, kao i krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

DRI je, kaže Sretenović, podnela i prijave zbog zloupotreba službenog položaja, i to protiv zaposlenih u KC Zvezdara i u opštini Aleksinac zbog prisvajanja novca u iznosu većem od tri miliona dinara ukupno.

Ponovio je da DRI neće davati posebne i detaljne informacije o tome i da je sada to stvar nadležnih sudova i tužilaštva.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva