:

:

TV Most

clock

Jun 24, 2017   16:23

0

155

Srednjevekovne viteške borbe u Gračanici

Učesnici festivala su najpre juče prodefilovali od OŠ „Kralj Milutin“ do manastira Gračanica gde su izazvali veliko interesovanje meštana, koji su mogli da vide kako su izgledali srednjevekovni vitezovi, ratnici i zanatlije.

Festival je svečano otvoren defileom i borbama vitezova koje su izazvale veliko interesovanje i oduševljenje publike.

Predstavnik Turističke organizacije „Gračanica“ Boban Petrović, koji je otvorio festival, kazao je da su ovakve manifestacije značajne, jer naši građani imaju priliku da se upoznaju sa srednjevekovnim viteškim borbama, koje su bile jedna od glavnih zabava plemića u to doba.

„U nekim spisima se pominje i da su Nemanjići, a kasnije i despot Stefan Lazarević, organizovali viteške borbe u Prištini i Novom Brdu“, kaže Petrović.

Danas , drugog dana festivala , biće održane brojne radionice ( kovačka,streličarska, radionica livenjasrednjevekovnog novca,grnčarska i kožarska), kao i takmičenja u streličarstvu, bacanju koplja, viteške borbe.

Osim lokalnog viteškog udruženja „Red Zmaja“, ima i učesnika iz Sente, Bačke Topole, Sremskih Karlovaca, Beograda, Jagodine, Niša i Kraljeva. Ukupno učestvuje 10 grupa koje broje oko 60 učesnika.

Za 21:00 predviđen je koncert srednjevekovne muzike.

U organizaciji i celokupnom programu i aktivnostima pomaže i veliki broj mladih volontera iz Gračanice i okolnih sredina.

Turnir se završava sutra u 14:00, kada će biti dodeljene i nagrade pobednicima u viteškom nadmetanju.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva