:

:

TV Most

clock

Oktobar 01, 2015   12:05

0

138

Srbi:Poseban sud na Kosovu za uzurpiranu imovinu

Ministar za povratak i zajednice u kosovskoj vladi Dalibor Jevtić rekao je Tanjugu da će podršku za takvu ideju pokušati da dobije na međuministarskoj grupi za povratak raseljenih, ali i od ministra pravde Hajredina Kućija i ostalih predstavnika vlasti u Prištini.

Jevtić je kazao da je, prema podacima sa kojima raspolaže, podneto 19.000 prijava sudovima na Kosovu zbog uzurpirane imovine i da Ministarstvo za povratak i zajednice u saradnji sa OEBS-om na Kosovu analizira ovaj problem.

Analiza će, kako je najavio, biti predstavljena na sastanku međuministarske grupe za povratak i kao takva dostavljena i kosovskom ministarstvu pravde.

"Postoji mnogo slučajeva da se i nakon podnošenja prijava zbog uzurpirane imovine nije krenulo u proces rešavanja tih problema, što je posebno zabrinjavajuće", rekao je Jevtić i podsetio da na Kosovu postoje sudske odluke koje je ocenio "u najmanju ruku neočekivanim".

Kao primer takvih odluka naveo je presudu jednoj srpskoj porodici u Prizrenu koja je dobila na sudu da imovina treba da im bude vraćena, ali je sud presudio da kuća koja je u međuvremenu izgrađena na njihovom imanju treba da bude porušena i da troškove snosi srpska porodica što je, kako je kazao, apsurdno.

"Mi ne želimo da utičemo na rad pravosuđa. Niko ovde ovu našu inicijativu ne treba da shvati kao pritisak na pravosudne organe. Želimo na ovaj način da ukažemo na nešto što opterećuje kompletno kosovsko društvo", poručio je Jevtić.

On je naveo da pitanje uzurpirane imovine mora da se reše i da je rešavanje ovog problema u interesu svih građana Kosova.

"Ako kao društvo želimo da jednog dana budemo deo velike evropske porodice, ne smemo ovakve probleme da nosimo sa sobom i ova pitanja moraju da se reše što pre i zbog povratka raseljenih i zbog izgradnje poverenja prema institucijama koje se bave tim pitanjem", poručio je Jevtić.

Analitičar Petar Miletić rekao je Tanjugu da bi bilo dobro ako bi Srbi u kosovskim institucija uspeli da realizuju ideju o formiranju posebnog suda ili sudske jedinice koja bi se bavila pitanjem uzurpirane srpske imovine.

"Bilo bi dobro, ne znam koliko je realno. Postoji pri Vrhovnom sudu Kosova posebna komora koja se bavi problemom imovine ne samo Srba već problemom imovine svih građana Kosova", podsetio je Miletić.

Miletić koji je bivši potpredsednik Skupštine Kosova naglasio da bi, ako bi Srbi u kosovskim institucijama "bili u stanju da izguraju tavu jednu inicijativu", to svakako bila dobra vest.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva