:

:

TV Most

clock

Avgust 14, 2017   12:05

0

116

Srbima status konstitutivnog naroda promenom Ustava

"Srbi su građani drugog reda u Crnoj Gori. Na pitanje zašto je to tako, postoje dva odgovora. Crna Gora nije država istih šansi za sve građane, a sa druge strane Srbi u Crnoj Gori imaju problema samo zato što su Srbi", kazao je Mandić, prenosi RTCG.

Mandić, naime, smatra da Ustavom ćirilično pismo treba definisati kao službeno, dok Srbi treba da budu proporcionalno zastupljeni u svim institucijama sistema u skladu s rezultatima popisa stanovništva.

On je rekao da se Srbi tretiraju kao rušilački i remetilački faktor, ne samo u Crnoj Gori, nego u regionu.

Ocenjujući da Ustav ignoriše postojanje Srba, Mandić je kazao da crnogorska vlast vodi otvorenu antisrpsku politiku.

"Pošto je naš protivnik veoma opasan, ima snažnu međunarodnu podršku za antisrpsku politiku koju vodi, bolje se snalazi u zamagljenim i poludefinisanim odnosima nacionalnih zajednica, neophodno je da i ubuduće istupimo sa jasnom srpskom nacionalnom politikom u Crnoj Gori", naveo je Mandić.

Zato Srbi u toj državi, smatra Mandić, treba uporno da traže da se obezbedi nacionalna ravnopravnost koja se mora garantovati novim ustavnim i zakonskim mehanizmima, kakvi postoje u višenacionalnim državama sa sličnom nacionalnom strukturom.

Mandić je rekao i da crnogorska vlast preko afere "državni udar" vodi politički rat protiv predstavnika Fronta, u kome ima i crnogorskih stranaka, poput PzP-a.

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva