:

:

TV Most

clock

Mart 04, 2015   12:05

0

134

Srbiji šansa za nova radna mesta i podizanje BDP

Iako je finansijsku krizu prebrodila relativno dobro, Srbija je suočena sa nizom velikih izazova, među kojima MMF izdvaja usporeni privredni rast, ozbiljne fiskalne neravnoteže, nekompletne reforme, i prirodne katastrofe (84, izuzetno hladnu zimu i sušu iz 2012. godine, kao i katastrofalne poplave iz 2014. godine).

Prema ocenama tog međunarodnog kreditora, nova koaliciona vlada u Srbiji, imenovana u aprilu 2014, potvrdila je put Srbije ka Evropskoj uniji, pa je i pre potpisivanja novog 1,2 milijarde evra vrednog stendbaj aranžmana iz predostožnosti sa MMF-om, usvojila neke izuzetno teške mere reformi, neophodne za vraćanje makroekonomske stabilnosti i postizanje održivog rasta.

Šefica Misije MMF za Srbiju, Zuzana Murgasova, izjavila je u intervjuu za "MMF pregled" povodom novog programa koji je izvršni odbor te institucije odobrio Srbiji, da postoje tri ključna stuba tog programa - obnavljanje održivosti javnih finansija, jačanje stabilnosti i otpornosti finansijskog sektora, kao i primena sveobuhvatnih strukturnih reformi koje će pomoći otvaranju novih radnih mesta i vratiti održivi visoki privredni rast.

Prema njenim rečima, programom su, kao prvo, predviđena fiskalna prilagođavanja s ciljem stabilizovanja javnog duga tokom perioda trajanja programa. Fiskalna konsolidacija je, kako kaže Murgasova, zasnovana na smanjenju obavezne potrošnje, kao i na rezanju državne pomoći preduzećima koja su pod kontrolom države.

"Zapravo, neke od vodećih mera u vezi sa penzijama i platama u javnom sektoru uvedene su 2014. godine ili su uključene u budžet za 2015. godinu, što je dokaz posvećenosti srpskih vlasti programu", poručila je Murgasova.

Zatezanja na fiskalnoj strani će, prema njenim rečima, omogućiti izvesnu relaksaciju na monetarnoj strani, dok će fiskalna konsolidacija omogućiti centralnoj banci da smanji kamatne stope, podstičući kreditiranje privrede i rast privatnog sektora.

"Kao drugo, program je namenjen jačanju finansijskog sektora. Srpske banke su relativno dobro prevazišle krizu. Ipak, nivo "loših" zajmova (84, nenaplativih) je u velikoj meri porastao, što je veliki izazov", ocenila je ona, i dodala da kada su banke opterećene velikim obimom neplaćenog duga, one nisu u stanju da pruže nove kredite privredi.

"Srpska vlada je posvećena izradi i implementaciji sveobuhvatne strategije za hvatanje u koštac sa ovim problemom. Vlada je takođe posvećena smanjenju korišćenja stranih valuta (84, naročito evra), dok je veća dinarizacija ekonomije izuzetno važna", poručuje Murgasova.

Kao treći stub programa, navodi nastavak strukturnih reformi u Srbiji, koje su, smatra ona, od ključnog značaja za unapređenje potencijala privrednog rasta Srbije, dok štednja, kako je istakla, ne donosi nikakve benefite bez privrednog rasta.

Prema njenim rečima, postoje tri prioriteta koje bi vlada Srbije trebalo da sprovede na srednji rok, a to su otvaranja novih radnih mesta, unapređenje poslovnog okruženja i konkurentnosti, kao i rešavanje problema javnih preduzeća i njihovo reformisanje.

Stalni predstavnik MMF-a u Beogradu, Daeheng Kim je za onlajn bilten MMF-a objasnio zašto je Srbiji, ako nije u krizi i ne želi da povuče novac iz stendbaj aranžmana, potrebna ekonomska pomoć Fonda u ovom trenutku.

Kim je naveo da Srbija ima velike unutrašnje probleme i da njeni ključni evropski partneri prolaze kroz period usporenog privrednog rasta, zbog čega je ovaj program MMF-a neka vrsta politike osiguranja prema potencijalnim finansijskim potrebama.

"Širi ciljevi ovog programa su, međutim, sprečavanje budućih kriza i izgradnja temelja za zdravu ekonomiju", izjavio je Kim, i dodao da su ovi aspekti daleko značajniji od finansijske pomoći.

Kim je poručio da će kroz kvartalnu reviziju i tehničku podršku u mnogim oblastima, MMF pružiti savete Srbiji u pogledu rešavanja unutrašnjih i spoljnih poteškoća, kao i u pogledu unapređenja investicione klime radi otvaranja novih radnih mesta i podsticanja privrednog rasta.

"I na kraju, ali ne manje važno, treba reći da je program podrške MMF-a zapravo "potvrda odobrenja" za ekonomske politike zemlje, koja će pomoći privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mesta", zaključio je Kim.

U biltenu MMF-a dalje piše da program predviđa snažnu fiskalnu konsolidaciju zasnovanu na rezanju potrošnje, u trenutku kada se politika mera štednje našla na udaru brojnih kritičara u Evropi.

Iz tog razloga je "MMF pregled" postavio pitanje Murgasovoj zašto su mere štednje predložene u Srbiji i da li postoji rizik da izazovu recesiju, kao što se to dogodilo u drugim državama.

"Imamo dovoljno dokaza da je fiskalna održivost od ključnog značaja za makroekonomsku stabilnost, održivi rast, otvaranje radnih mesta, što je Srbiji i najpotrebnije. Javni dug Srbije je narastao prebrzo na izuzetno visok nivo, zbog čega je obaranje nivoa javnog duga prema BDP-u prioritet za srpske vlasti", poručila je ona.

Programom nije predviđeno samo smanjenje javne potrošnje, već on deluje na nekoliko frontova, jer pruža mogućnosti obaranja kamatnih stopa i "oslobađanje" finansijskog sistema kako bi banke mogle da pozajmljuju više novca, istakla je šefica Misije MMF za Srbiju Zuzana Murgasova.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva