:

:

TV Most

clock

Jun 11, 2018   10:00

0

198

"Srbiji potrebna gasna interkonekcija sa jugom Evrope"

Gasovod "Tanap" mogao bi da bude jedno od rešenja za Srbiju kako da obezbedi energetsku stabilnost u narednom periodu i smanji zavisnost od gasa koji dolazi iz Rusije, rekao je Vojislav Vuletić gostujući u Dnevniku RTS-a.

"Svaki gasovod koji dolazi sa južne strane Evrope je značajan i koristan za južni deo Evrope pa tako i Srbiju. Ovaj gasovod će imati kapacitet od oko 30 milijardi kubnih metara gasa tako da će imati dovoljno i za naše potrebe", kaže Vuletić.

Tim povodom, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je na svečanost i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Nama ističe ugovor 2019. godine sa 'Gaspromom', o čemu se malo govori. Odnosi između Srbije i Turske su sve bolji a Srbija je energetski veoma zavisna zbog čega je predsedniku Vučiću i upućen poziv kako bi se razgovaralo o eventualnom povezivanju Srbije na ovaj gasovod", smatra Vuletić. 

Završetak radova na gasovodu "Tanap" očekuje se do 2020, do kada bi trebalo da bude završena i gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske.

"Srbija postupa pametno radeći na povezivanju sa Bugarskom da nam se ne bi desilo da gas dođe iz Turske do Bugarske a da mi gasovod prema Bugarskoj nemamo. Mi moramo unapred da razmišljamo o energetskoj stabilnosti posle 2020.", zaključio je predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić.

 

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva