TV Most - "Srbiji potrebna gasna interkonekcija sa jugom Evrope"
Vesti
"Srbiji potrebna gasna interkonekcija sa jugom Evrope"

10:00, 11.06.2018

|

Izvor: RTS

U turskom gradu Eskišehiru svečano će biti otvoren gasovod "Tanap", koji povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom. Svaki gasovod koji dolazi sa južne strane Evrope značajan je i koristan za Srbiju kaže za RTS predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić.


Gasovod "Tanap" mogao bi da bude jedno od rešenja za Srbiju kako da obezbedi energetsku stabilnost u narednom periodu i smanji zavisnost od gasa koji dolazi iz Rusije, rekao je Vojislav Vuletić gostujući u Dnevniku RTS-a.
"Svaki gasovod koji dolazi sa južne strane Evrope je značajan i koristan za južni deo Evrope pa tako i Srbiju. Ovaj gasovod će imati kapacitet od oko 30 milijardi kubnih metara gasa tako da će imati dovoljno i za naše potrebe", kaže Vuletić.Tim povodom, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan pozvao je na svečanost i predsednika Srbije Aleksandra Vučića."Nama ističe ugovor 2019. godine sa 'Gaspromom', o čemu se malo govori. Odnosi između Srbije i Turske su sve bolji a Srbija je energetski veoma zavisna zbog čega je predsedniku Vučiću i upućen poziv kako bi se razgovaralo o eventualnom povezivanju Srbije na ovaj gasovod", smatra Vuletić. Završetak radova na gasovodu "Tanap" očekuje se do 2020, do kada bi trebalo da bude završena i gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske."Srbija postupa pametno radeći na povezivanju sa Bugarskom da nam se ne bi desilo da gas dođe iz Turske do Bugarske a da mi gasovod prema Bugarskoj nemamo. Mi moramo unapred da razmišljamo o energetskoj stabilnosti posle 2020.", zaključio je predsednik Udruženja za gas Vojislav Vuletić.
 


<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design