:

:

TV Most

clock

Oktobar 02, 2017   12:05

0

206

"Srbiji potreban jak konzorcijum domaćih kompanija"

Mihajlovićeva je objasnila da je cilj da se "podigne" građevinska operativa Srbije, odnosno da se formira jedna kompanija ili konzorcijum iza kojeg će biti država, a s kojim možemo da budemo operativni i spremni da učestvujemo na projektima ne samo u Srbiji nego i van nje.

Ministarka je uoči sastanka s većinskim vlasnikom i predsednikom Nadzornog odbora "Energoprojekta" Dobroslavom Bojovićem navela i da je cilj takvog budućeg organizovanja da naše kompanije postanu glavni izvođači na velikim infrastrukturnim projektima u zemlji i inostranstvu.

"To je ideja od koje sad krećemo i o kojoj ćemo razgovarati", rekla Mihajlovićeva i napomenula da je "Energoprojekt" najveća i najbitnija građevinska kompanija u Srbiji.

"Verujem da ćemo Koridor 11, projekte na železnici i sve drugo na čemu trenutno radi 'Energoprojekt', završiti na najbolji način. Nismo još definisali kako to treba da izgleda, ali imamo cilj, znamo šta želimo, hoćemo jednu jaku grupu kompanija koja može biti organizovana na razne načine u skladu sa zakonom, a koja bi trebalo da bude sposobna, da ima i ljude i modernu opremu da može da nastupa i vodi projekte od početka do kraja na našoj teritoriji i van naše teritorije", pojasnila je ministarka građevine.

Kako je primetila, naše kompanije su uglavnom danas podizvođači, što je i "Energoprojekt" na Koridoru 11. U tom smislu je interes države da osposobi, ne samo "Energoprojekt", nego i druge domaće kompanije kako bi mogle da budu i glavni izvođači.

"Nisu samo oni važni, važni su i instituti i projektne kuće. Jednako su važne i banke, zato što ništa nećemo uraditi ako ne budemo imali mogućnost davanja garancija, finansisjku podršku, a da država bude podrška u tome", navela je Mihajlovićeva.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva