:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Februar 10, 2015   12:05

0

143

Srbiji omogućiti brži tempo pristupanja EU


"Srbija je odlično napredovala u procesu evropskih integracija", rekao je Ferhojgen za Tanjug.

On je podsetio da je Srbija jako kasno ušla u ovaj proces iz poznatih razloga, ali je, prema njegovom zapažanju, odlično napredovala, posebno poslednjih godina, pa bi proces integracija mogao relativno brzo biti zaključen da postoji politička volja.

Nemački političar je rekao da je zabrinut zbog aktuelnog stava Evropske komisije - da proširenje nije na dnevnom redu, kao što je i predsednik Komisije Žan-Klod Junker jasno najavio da u njegovom mandatu neće biti daljih pristupanja.

"Smatram to pogrešnim. Prijem u članstvo nije pitanje političkog oportunizma, već je pitanje priprema, i kada jedna zemlja bude spremna, onda bi do toga trebalo doći. Nije čin milosrđa EU primiti jednu zemlju, već Srbija, kao i svi drugi koji se trude oko članstva, imaju pravo na učešće u evropskom ujedinjenju i da daju svoj doprinos evropskoj integraciji", poručio je nekadašnji evropski komesar, tokom čijeg mandata je u članstvo EU primljeno 10 novih članica.

On je izrazio nadu da će ipak biti moguć povratak politici njegovog vremena, tokom kojeg je bilo samo važno da li je jedna zemlja ispunila uslove ili ne.

"U tome je Srbija odlično pozicionirana danas", podvukao je on.

Moguće prepreke na putu Srbije ka EU, ponovio je, su pre svega političke prirode.

"ÄŒujem sa određenom nelagodnošću da se u Briselu zastupa stav da je Srbija prebliska Moskvi. Ne smatram da je to negativno kada jedna zemlja članice EU ima tradicionalno dobre interese sa Rusijom. Nemamo interes za situacijom u kojoj bi EU i Rusija bile neprijatelji", kazao je Ferhojgen.

On je izrazio uverenje da je to, naprotiv, pozitivan faktor i da to može biti od koristi za EU.

Takođe je ocenio da se Srbija ne može naterati i ne treba je terati da se priključi sankcijama, koje je EU već usvojila i koje će uslediti.

Ferhojgen je, ukazujući da je protivnik politike sankcija, jer nisu ispravan put, kazao da je činjenica da postoje značajne snage u Briselu koje stavljaju na vrh dnevnog reda potrebu da Srbija uskladi svoju spoljnu politiku sa EU:

"Tome nema mesta i tu postoji problem", naglasio je on.

Drugi problem na putu u EU, kako je ukazao, je Kosovo gde je važno da se situacija poboljša i ostane stabilna.

Treća moguća prepreka, prema njegovim rečima, na koju Srbija ne može uticati, jeste unutrašnji razvoj u EU.

"Politička situacija u nizu zemalja članica EU je nepregledna. Teško je reći koje će posledice to imati po odluke, kao i u slučaju Srbije", ukazao je nemački političar.

Ferhojgen smatra da će uspeh levice u Grčkoj sigurno imati posledice po monetarnu politiku, i ne veruje da će biti moguće nastaviti sa starom monetarnom politikom.

Istovremeno je poručio da ne vidi da će ishod izbora u Grčkoj uticati na osnovno pitanje, a to je ko može da učestvuje u procesu evropske integracije.

"Moj stav je poznat. Svaka evrospka zemlja može učestvovati ako to želi i ako je spremna da ispuni potrebne preduslove", ponovio je on.

Upitan za stav Berlina u vezi članstva Srbije u EU, Ferhojgen je kazao da Nemačka "formalno podržava put Srbije u Uniju", što je kancelarka Angela Merkel jasno rekla srpskom premijeru Aleksandru Vučiću.

"Međutim ne vidim da postoje ozbiljne aktivnosti i da iz Nemačke dolazi bilo kakav pritisak ( u tom pravcu). ÄŒini mi se da je vlada ( u Berlinu) zadovoljna što ne mora da se bavi pitanjima proširenja", zaključio je Ferhojgen.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva