:

:

TV Most

clock

Avgust 20, 2015   12:05

0

116

Srbiji hitna pomoć EU od 390.000 evra

Zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji je Oskar Benedikt je tokom jučerašnje posete Prihvatnom centar za migrante u Preševu najavio tu donaciju EU "kao kratkoročnu pomoć Srbiji u prevazilaženju povećanih migracionih tokova".

Benedikt je rekao i da situacija sa migrantima nije samo problem Srbije, i da je to "evropski i globalni problem koji moramo zajednički rešavati", navodi se u saopštenju.

"Sa zadovoljstvom najavljujem da je EU izdvojila neposrednu finansijsku pomoć Srbiji u rešavanju ove humanitarne krize," naveo je on.

Od ukupnog finansijskog paketa od 390.000 evra, Odeljenje Evropske komisije za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu (EĆO) daje 150.000 evra humanitarne pomoći za ublažavanje migratornih pritisaka u Srbiji.

Ova podrška će se pružiti preko Fonda hitne pomoći Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca (IFRC) kako bi se u naredna tri meseca pomoglo Crvenom krstu Srbije u pružanju neophodne pomoći migrantima i tražiocima azila, kao i deci.

Pomoć će biti upućena centrima za prihvat migranata širom Srbije, uključujući centar u Preševu, a namenjena je najugroženijim izbeglicama, uključujući porodice sa decom.

Podrška će takođe biti usmerena na migrante i tražioce azila koji se privremeno nalaze u javnim parkovima i napuštenim objektima, navodi se u saopštenju.

"Pored toga, Delegacija EU u Srbiji daje 240.000 evra iz pretpristupnih fondova (IPA fondovi) za dodatne potrebe", navodi se u saopštenju.

Ovim će se pomoći da se ispune dodatne potrebe kao što su odlaganje otpada, snabdevanje vodom, higijena i drugo, dodaje se u saopštenju Delegacije EU u Srbiji.

Te potrebe "će biti tačnije definisane u narednih par nedelja u saradnji sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Komesarijatom za izbeglice".

Pored ove neposredne donacije, EU će nastaviti da pruža podršku reformisanju sistema azila u Srbiji na srednjoročnom i dugoročnom planu, najavljeno je u saopštenju.

Za Srbiju je EU "već izdvojila oko 8,2 miliona evra iz pretpristupnih fondova za projekte koji su već počeli da se realizuju ili će početi sa realizacijom u narednih godinu dana".

To se , kako je precizirano, odnosni na "3,2 miliona evra koji će se iskoristiti za proširenje postojećih smeštajnih kapaciteta za migrante u Srbiji".

Dodaje se da je "Tvining projekat vredan milion evra već u toku, a usmeren je na izradu novog zakona o azilu i ubrzanje reforme sistema azila".

"Izdvojeno je četiri miliona evra za dalji razvoj sistema za nadzor granica u Srbiji", ukazuje se u saospstenju.

U pripremi je trenutno "i regionalni program vredan osam miliona evra koji će se baviti upravljanjem migracijama u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj, "koji će se prevashodno odnositi na Srbiju i Makedoniju.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva