:

:

TV Most

clock

Februar 25, 2015   12:05

0

135

Srbija želi što više turskih investitora

Interesovanje turskih kompanija za ulaganje u Srbiju nikada nije bilo veće, istakao je Ljajić i poručio da su investitori iz te zemlje dobrodošli i da će Vlada Srbije učiniti sve da im pomogne.

On je rekao da u Srbiji trenutno ima od 60 do 70 turskih kompanija, a da je njihov broj u okolnim zemljama značajno veći i da Srbija želi što više turskih investitora.

Ljajić je na simpozijumu o unapređenju ekonomskih odnosa između Turske i Srbije rekao da to što dve zemlje imaju dobru fazu u međusobnim odnosima ne znači da saradnja ne može biti još bolja i uspešnija.

Robna razmena između Srbije i Turske, dodao je, još nije zadovoljavajuća sa stanovišta potencijala, jer je u 2014. iznosila 618 miliona evra.

Ipak, kaže Ljajić to je dva i po puta više nego 2010. godine, kada je na snagu stupio sporazum o slobodnoj trgovini.

On je napomenuo da je srpski izvoz veći pet puta, a turski dva puta nego pre tog sporazuma.

Ljajić je istakao i da je značajno povećan broj letova na realaciji Beograd - Istanbul, pa je tako broj putnika u januaru ove godine bio ukupno veći od 20.000, što je gotovo duplo više nego u istom mesecu prethodne godine.

Ljajić, koji je i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, rekao je i da je povećan broj turskih turista u Srbiji, a da je Turska druga turistička destinacija za Srbe, posle Grčke.

"Turske serije i srpski turisti doprineli su poboljšanju klime i otklanjanju stereotipa", kazao je Ljajić.

Pomoćnik ministra ekonomije Turske Adnan Jildirim je naglasio da su odnosi Turske i Srbije bliski i iskreni i da ta zemlja Srbiju vidi kao svog komšiju, koji godišnje ugosti 110.000 turskih kamiona i milion i po pripadnika turske dijaspore.

Ambasador Turske u Srbiji Kemal Bozaj je,takođe, istakao da Turska želi unapređenje saradnje i investicija u svim privrednim oblastima, da želi da investira u Srbiju, ali i očekuje što veći broj srpskih kompanija u Turskoj.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva