:

:

TV Most

clock

Novembar 30, 2015   12:05

0

130

Srbija završava predsedavanje OEBS-u

Ukrajinska kriza vratila je OEBS u centar zbivanja. Zaoštreni diplomatski odnosi, teroristički napadi i migrantske krize su izazovi sa kojima se suočavala Srbija tokom jednogodišnjeg predsedavanja OEBS-u.

Srbija dočekuje kraj mandata sa dobrim ocenama međunarodnih foruma i povećanim ugledom u međunarodnoj zajednici.

"To sada nije naša ocena, to je ocena svih međunarodnih zvaničnika od Saveta bezbednosti UN, do Amerike, Rusije, EU", kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Olakšavajuća okolnost je bila što se Srbija našla između dva velika partnera kao što su Švajcarska i Nemačka.

"Očigledno je da je to bio jedan izazovni period i Srbija je uspela da sa tim teškim zadatkom izađe na kraj", ističe Sonja Liht iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Kruna predsedavanja Srbije je 22. Ministarski sastanak OEBS-a. Posle samita Nesvrstanih 1989. godine to je najveći skup koji se u Srbiji organizuje.

"Ja bih na ovoj konferenciji mogao bukvalno da pročitam Titov govor. Tema koja je tada bila aktuelna je i danas aktuelna. Pre je to bio detant, razoružanje, danas se to moderno kaže deeskalacija, u suštini problemi su ostali isti", dodaje Dačić koji i predsedava OEBS-u.

Bezbednost u Evropi u vrhu je pitanja. Ministri spoljnih poslova Rusije i Turske će se u Beogradu sresti prvi put posle obaranja ruskog vojnog aviona iznad tursko-sirijske granice.

Za istim stolom biće ruski i američki predstavnik. Na završnom događaju srpskog predsedavanja OEBS-u će biti doneto nekoliko deklaracija.

Sonja Liht pretpostavlja da će ministarski sastanak zbog vrlo ozbiljnih izazova izbaciti OEBS opet u prvi plan i u globalnim debatama. Očekuje da će predsedavanje Srbije biti pozitivno ocenjeno.

"Samim tim što će veliki zvaničnici ove nedelje boraviti u Srbiji na završnoj konfereniji, mislim da govori o tome da je situacija u svetu izuzetno osetljiva. Uloga OEBS-a je u međuvremenu je porasla, a, s druge strane, Srbija je obavila uspešno zadatak", kaže direktorka Centra za spoljnu politiku Aleksandra Joksimović.

Glavne teme skupa biće globalna pitanja – borba protiv terorizma i izbeglička kriza. Ova konferencija trebalo bi tome da da doprinos.

Srbija se pojavljuje kao predsedavajuća i učestvuje u rešavanju problema, a ne pojavljuje se kao tema rasprave.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva