:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Decembar 11, 2017   12:05

0

127

"Srbija za investitore bolja od Crne Gore, Makedonije i BiH"

Najbolje su, kao i prošle godine, ocenjeni smanjenje deficita budžeta, manje administracije za pribavljanje građevinskih dozvola i reforma radnog zakonodavstva, ali im je ove godine dodat i početak reforme e-Uprave.

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji Zoran Petrović izjavio je da je, prema ocenama investitora, ostvaren veliki uspeh u Zakonu o inspekcijskom nadzoru, izdavanju građevinskih dozvola i sistemu izvršenja, dok je sa druge strane, još mnogo posla preostalo u oblastima reformi javnih preduzeća, reformi javnih nabavki, efikasnosti pravosuđa, borbe protiv korupcije, i sive ekonomije.

Ove godine je, kako je dodao, nešto bolja situacija i na planu predvidivosti poreskog tretmana, jer je pet poreskih zakona došlo pred parlament.

"Vreme da prebacimo u petu brzinu i da Srbiju napravimo boljim mestom za poslovanje i za život", naglasio je Petrović na tradicionalnoj konferenciji Američke privredne komore u Srbiji "Peto prolazno vreme – reforme u petoj brzini".

Na konferenciji su predstavljeni rezultati godišnjeg istraživanja Američke privredne komore u Srbiji o zadovoljstvu i poverenju investitora i reformski prioriteti koje su kompanije članice komore i drugi predstavnici poslovne zajednice identifikovali kao ključne za ubrzanje reformskog procesa.

Zamenica izvršnog direktora Američke privredne komore u Srbiji Amalija Pavić je, predstavljajući rezultate istraživanja, istakla da je zadovoljstvo članica Američke privredne komore u Srbiji poslovnom klimom značajno bolje od prošlogodišnjeg i da je trend poboljšanja poslovne klime stabilan, iako postoji dosta prostora za unapređenje.

Pavićeva je istakla da je Srbija kao investiciona destinacija bolje ocenjena od zemalja regiona koje nisu članice EU, ali da je očekivano lošije ocenjena u odnosu na susedne države članice EU.

Hrvatska je, prema njenim rečima, ove godine značajno oborila svoj rejting kao investiciona destinacija, za šta je razlog slučaj "Agrokor".

Istraživanje Američke privredne komore u Srbiji daje prikaz percepcije članstva komore o poslovnom okruženju u Srbiji, a sprovedeno je u periodu od jula do novembra 2017. godine.

Investitori poručuju da su glavne reforme koje bi doprinele novim investicijama smanjenje sive ekonomije, unapređenje efikasnosti pravosuđa i smanjenje korupcije.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva