:

:

TV Most

clock

Septembar 18, 2018   11:16

0

300

"Srbija važan partner za Kinu na Balkanu"


Gostujući u Specija



"Raduje me što iako nismo toliko veliki na tom putu ali učestvujemo na tome, na poziv Kine", rekao je Aćimović.



Kada pogledate podatke, 90 odsto svih kineskih investicija u Evropu je otišlo u Nemačku, Francusku i Veliku Britnaiju, a 10 odsto je ostalo za zemlje jugoistične Evrope, istakao je Aćimović, što je marginalna suma.



Branko Žujović, novinar i publicista koji je donedavno živeo u Kini i iz nje izveštavao kaže da je značajna stvar što se u Tjenđinu potencira tehnološki razvoj, moderno preduzetništvo i velika je šansa da naši ministri i predsednik Vučić sretnu ključne ljude iz koneskih komapmnija koje daju novi zamajac ekonomiji.



Lidija Obradović, direktorka Foruma "Put svile" i nekadašnja dopisnica Međunarodnog kineskog radija kaže da se redovnim susretima predsednika obezbeđuje kontinuitet saradnje.



"Kineska kultura je specifična u svakom pogledu kao i u pogledu poslovne saradnje i odnosi koje gradimo u poslednjih četiri-pet godina dokazju da smo pronašli pravi put u komunikaciji sa kineskim partnerima, a tu je i poverenje. Bliskost postoji decenijama, važni su rezultati saradnje koji su očigledni", kaže Obradovićeva.



Stevan Rapaić, istraživač Instituta za međunarodnu politiku i privredu rekao je da Kinezi kažu da je Srbija njavažniji partner kada je Balkan u pitanju.



Kao ističe, prepoznali su Srbiju kao odličan partner kako bi se probili na evropsko tržište.



lnoj emisiji Srbija i Kine među novim pobednicima, Slobodan Aćimović, profesor Ekonomskog fakulteta istakao je, govoreći o predstojećem forumu u Tjenđinu, da je Srbija na dobrom putu da bude sa novim pobednikom Svetskog ekonomskog poretka jer je došlo do fundamentalne transformacije u svetu.



 


Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva