:

:

TV Most

clock

Decembar 01, 2015   12:05

0

114

Srbija uspela da predstavi novi imidž

On je, u komentaru za Tanjug uoči Ministarskog saveta OEBS-a koji će biti održan u Beogradu 3. i 4. decembra, podsetio da je u prvoj polovini ove godine dominirala ukrajinska kriza, nešto kasnije migrantska kriza, a sada je u fokusu regionalna i globalna borba protiv terorizma.

"Srbija je pokazala da je i u vidu Trojke, odnosno predsedavanja Švajcarske, Nemačke i naše zemlje, uspela da sačuva jednu vrstu distance u odnosu na te događaje i da i na taj način reafirmiše svoju spoljnopolitičku poziciju", istakao je on.

Kako je ocenio, Srbija je apsolutno uspela da pokaže da pre svega ima instutucionalne kapacitete za predsedavanje OEBS-u, a uspela je i da za vreme njenog predsedavanja otpočne proces "redizajniranja" te organizacije u okviru panela eminentnih ličnosti čiji izveštaj treba da bude predstavljen na predstojećem samitu u Beogradu.

"Kao treće, što je dosta zanimljivo, uspela je da svoj novi politički imidž prezentuje i u evropskim i u globalnim razmerama", naglasio je Đukanović.

Upitan kakve se prednosti otvaraju Srbiji posle predsedavanja OEBS-u u daljim previranjima u svetu, u kontekstu terorizma i migrantske krize, sagovornik Tanjuga kaže da Srbija mora da prati regionalne odgovore na ta pitanja, kao i odgovore koje priprema Evropska unija s tim u vezi, imajući u vidu da je članstvo u EU strateški prioritet naše zemlje.

U tom smislu, podvlači on, Srbija se dosad pokazala kao predvidiv i kredibilan partner koji može konstruktivno uticati na to da se određeni problemi reše imajući u vidu aktuelnu krizu, posebno u stvaranju jedne šire, globalne koalicije u borbi protiv terorizma.

"Dakle, Srbija pokazuje da zaslužuje mesto u takvoj vrsti saveza", istakao je Đukanović.

Osvrnuvši se na migrantsku krizu, on ukazuje da je naša zemlja tokom proteklih nekoliko meseci pokazala izrazito konstruktivnu poziciju u pogledu migrantske krize.

"Pokazala je da nije neko ko pravi probleme u vezi sa jednim ozbiljnim problemom kakav se pojavio polovinom ove godine, što je jako prepoznato i od strane EU i od strane dominantnih aktera, pre svega Nemačke, tako da je to dodatno poboljšalo sliku i predstavu o Srbiji u Evropi", zaključio je Đukanović.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva