:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 12, 2018   11:14

0

132

Srbija u završnoj fazi pristupanja STO

Stalni komitet Parlamentarne skupštine Mediterana organizuje danas i sutra Parlamentarnu konferenciju o olakšavanju trgovine i investicijama na Zapadnom Balkanu, u saradnji sa Svetskom trgovinskom organizacijom.

Na konferenciji učestvuje više od 100 predstavnika nacionalnih i regionalnih parlamentarnih delegacija iz zemalja članica Parlamentarne skupštine Mediterana, pridruženih zemalja i organizacija, Evropskog parlamenta i visoki zvaničnici Vlade Srbije.

Pomoćnica ministra trgovine Srbije Olivera Jocić poručila je da iako međunarodni trgovinski sistem prolazi kroz ozbiljne izazove, kako ih nazivaju – "trgovinki rat" ili "carinski rat", što je preterano, taj sistem se nikada neće raspasti.

"Nezamisliv je scenario o raspadu međunarodnog ekonomskog sistema", naglasila je Jocićeva.

Podsetila je da je STO globalna organizacija sa 164 zemalje i carinske teritorije, što je 84 odsto svih zemalja sveta.

Jocićeva je naglasila da STO pokriva 98 odsto svetske trgovine i navela da su koristi od članstva u toj organizaciji – preferencijalni pristup tržištu za članice, sistem zaštite od nelegalnih mera i zaštita u slučaju sporova, pravna sigurnost, povezivanje...

"Smatramo da je to signal sigurnosti i predvidivosti i koji je važan za privlačenje stranih investicija", kaže Jocićeva.

Podsetila je da Srbija ima sa EU Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, zatim u regionu CEFTA sporazum, sporazume o slobodnoj trgovini sa pojedini zemljama, kao i da je u decembru otvoreno pregovaračko poglavlje 30 koje se odnosi na ekonomske odnose sa inostranstvom, čiji je važan deo i STO.

"Spremni smo da se potpuno integrišemo u međunarodni ekonomski sistem, članica smo MMF-a i Svetske banke, a sve te procese ćemo zaokružiti članstvom u STO", navela je Jocićeva.

Kako je rekla, članstvo u STO bi Srbiji donelo rast izvoza, priliv dirketnih stranih investicija i ekonomski rast.

"U završnoj smo fazi i računamo na podršku parlamenta, ali i drugih partnera i EU", poručila je Jocićeva.

Učesnike je na otvaranju konferencije pozdravio potpredsednik Narodne skupštine Đorđe Milićević koji je rekao da je Srbija u završnoj fazi ostvarenja članstva u STO, te da aktivno radi na usklađivanju zakona sa tom organizacijom i Evropskom unijom.

Kako je rekao, to je začajan skup zbog aktuelnosti, ali i kompetencija učesnika. 

"Siguran sam da smo saglasni u stavu da su susreti u parlamentu veoma važni da prezentujemo stavove i zajednički tražimo rešenja", napomenuo je Milićević.

Ukazao je da Skupština Srbija sa parlamentima u regionu učestvuje u iznalaženju rešenja za regionalna pitanja.

"Razmena iskustva je pravi i jedini način za rešavanje ovako složenih pitanja", dodao je potpredsednik srpskog parlamenta.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva