:

:

TV Most

Foto: RTS

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

259

Srbija u UNESKO sa konkretnim projektima

“Treba dati podšku hidrologiji, to je od ogromnog znacaja, a naše institucije su odlično pripremljene“, rekao je Tanasković na sednici skupštinskog Odbora za inostrane poslove, pre odlaska na tu diplomatsku dužnost.

Govoreći o značaju UNESKO Tanasković je rekao da ne postoji baš prava slika o toj organizaciji.

„Neki ministri su mi rekli da je, bez obzira što je to organizacija za obrazovanje, nauku i kuluturu, u njihovo svesti ona vezana za kulturu, u okviru toga za kulturno nasleđe, a u okviru toga isključivo za kulutrno nasleđe na Kosovu i Metohiji“, dodao ja on.

Ambasador je istakao da ukoliko Srbija nastupa monotemaski i govori samo o spomenicima kluture na Kosovu i Meothiji, „postaje dosadna i onima koji bi je podržali kada bi imali interes, a koji za sada nije dovoljno iskazan“.

„Kada na red dođe Srbija, naši kulturni spomenici na Kosovu, neki napuštaju salu i ostaju samo oni koji imaju drugačije interese od naših. Ako se uvežemo sa raznim zemljama preko projekata zaštite sredine, voda, prirodnih bogatstava, vežete za sebe te države gde je i njima stalo da se te stvari realizuju, onda će i oni preispitati svoj stav i stvar će se pomeriti sa mrtve tačke“, naglasio je on.

Ambasador je podsetio da se ove godine obeležava 70 godina od formiranja UNESKO i dodao da se nada da će i u Srbiji politički biti procenjen značaj konferencije koja će tim povodom biti održana.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva