:

:

TV Most

clock

Mart 07, 2017   12:05

0

131

"Srbija u 42 zemlje sveta bez inflacije"

Kako je rekao, sada treba da bude prioritet učvršćivanje dostignuća, kao i smanjenje javnog duga koji je i dalje visok.

On je, na panelu "Fiskalna konsolidacija i povezana pitanja. Hoće li fiskalna konsolidacija biti održiva? Da li će rast biti dovoljan", na Kopaonik biznis forumu, istakao da je snažna fiskalna konsolidacija pomogla oporavak.

Fiskalno postavljanje na održivim osnovama podstaklo je poverenje potrošaca i srpske ekonomije, ali istovremeno, poručio je on, ne može se proglasiti pobeda na fiskalnom frontu, jer je za to potrebno vreme.

Sosa ističe da je neophodno konsolidovati postignuti napredak.

Predsednik Saveta guvernera Nebojša Savić ocenio je da je Srbija veliki rudnik u kojoj se mnoge stavri mogu unaprediti.

On je ukazao da je koncept monetarne politike koji je sprovođen 2013. i 2014. omogućio stvaranje povoljnog makroekonomskog okruženja.

"Monetarna politika tražila je jedno vreme da ostvari svoj rezultate. Oborena je inflacija, ostvarena monetarna stabilnost, što je osnov da se oštrije uđe u fiskalnu konsolidaciju", dodao je Savić.

On je kazao da je problem što ekonomska politika ne može da sprovede strukturne reforme, već su neophodne podsticajne mere.

Prema njegovim rečima sada je potrebno unaprediti poslovnu klimu, dalje pospešiti indikatora duing biznisa, ali i unaprediti konkurentnost.

"Srbija je veliki rudnik gde se mnoge stvari mogu unaprediti", ocenio je Savić dodajući da nemamo dovoljan ambijent za razvoj privatnog sektora.

On je istakao da je neophodno da nastavimo inflaciono targetiranje, koje ima Evropska centralna banka i niz drugih zemalja, dodajući da je to najbezbedniji model koji obezbeđuje nisku inflaciju.

Srbija, prema njegovim rečima, pripada grupi od 42 zemlje sveta koje nemaju inflaciju.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miroljub Labus se nije složio sa konstatacijom da je za Srbiju jedini model targetirana inflacija.

"Srbija i NBS ne emituje novac, već samo povlači novac koji je došao u zemlju. Kupujete devize i povlačite sa intervencijama devize", ukazao je on.

Labus je odgovarajući na pitanje da li se može verovati procentima kojima se barata u javnosti, kazao da uvek postoji verovatnoća greške, te da su statističari u poslednjih desetak godina promenili metodologiju po kojoj se radi.

Prihvatili su, kaže, brzinu koju traže donosioca odluka, ali su tražili uslov da se vrši revizija.

"Videli ste da se posle tri meseca pokazuju novi podaci BDP- i onda se javlja sumnja. Stopa rasta od 2,8 odsto u 2016. će još dva puta biti revidirana, početkom juna i u novembru", rekao je Labus koji je, kaže pokušao da proceni kolika će ta greška biti.

Po Labusovoj proceni, 2016. godina će se završiti sa stopom rasta od 2,7 odsto, a on je iznoseći taj podatak primetio i da se trend iz negativnog rasta okrenuo ka pozitivnom.

Zaključio je da razlike u ocenama postoje, ali da su greške tolerante, navodeći da neće svaki podatak posle tri meseca biti u istom iznosu kao što je objavljen.

Kazao je da moramo da iskoristimo geografski položaj, smanjimo politički rizik i da se ne svađamo sa susedima.

"To je na strani politike, ali značajno utiče na makroekonomiju", rekao je Labus.

Član Fiskalnog saveta Vladimir Vucković istakao je da je stav Saveta da bi ciljani javni dug bio 50 odsto BDP-a, iako je zakonom predviđen održiv javni dug 45 odsto BDP-a, jer Srbija nije razvijena zemlja, već se zadužuje po višim stopama i u tuđim valutama.

"Treba iskoristiti trnutak za novi pritisak i ići na ambiciozne ciljeve", rekao je on.

Vučković je rekao i da aranžman sa MMF-om ne predviđa, a moguće da ni novi neće predviđati, povećanje poreza i da bi privreda morala da bude mirna.

"Javne finansije ne smemo uređivati samo kroz prihodnu stranu", upozorio je Vučković.

On je ukazao da bi, na vladinoj agendi, odmah posle jačanja javnih inevsticija, trebalo da bude i rasterećenje privrede.

Vučković je dodao da privrednici imaju različite stavove kada je reč o porezu na zarade, a da je stav Fiskalnog saveta da Srbija nije zemlja sa previše visokim nametima na rad.

Dodao je i da je privatni sektor nedovoljno razvijen i da ne možemo očekivati rast bez privratnog sektora.

"To je jedini zdrav način za podizanje zarada", rekao je Vučković.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva