:

:

TV Most

clock

Februar 14, 2018   12:05

0

186

Srbija treba da uvede proveru ljudi koji su u kontaktu sa decom


Da bi se osobe koje su osuđene za seksualno zlostavljanje držale dalje od dece, Lansarote komitet Saveta Evrope - koji je izneo preporuke za sve države - poziva u izveštaju Srbiju da uvede obavezni sistem provere, skrining, prilikom angažovanja svih profesionalaca koji su u redovnom kontaktu sa decom, saopštio je Savet Evrope.



Lansarote komitet Saveta Evrope izražava zabrinutost jer, kako navodi, u mnogim zemljama, uključujući Srbiju, nema posebnih mera niti usluga za osobe, među kojima su i adolescenti, a koje strahuju da bi mogle biti u stanju da počine seksualne prestupe nad decom.



"Srbija se poziva da uspostavi specijalne programe u zatvorima radi lečenja seksualnih prestupnika, kao i specijalne mere kako bi se oni reintegrisali u društvo po izlasku iz zatvora", stoji u saopštenju.



Kao primer dobre prakse Srbije, u izveštaju se navode edukativne aktivnosti u kojim učestvuju i deca i njihovi roditelji, usvajanje Generalnog protokola za zaštitu dece od zlostavljanja i zanemarivanja, i centri za socijalni rad koji prijavljuju slučajeve zlostavljanja dece.



Novi izveštaj je posebno fokusiran na edukaciju dece u vezi s rizicima kojima su izložena, prijavljivanje sumnje na seksualno zlostavljanje, držanje osoba osuđenih za seksualno zlostavljanje daleko od dece, kao i pokušaje da se preduprede nove žrtve pružanjem pomoći prestupnicima i osobama koje strahuju da bi mogle počiniti seksualne prestupe nad decom, zaključuje se u saopštenju Saveta Evrope.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva