:

:

TV Most

clock

Jul 23, 2015   12:05

0

113

Srbija treba da bude racionalna, važna je vizija

"Posle godina konfuzije, maštanja o raznim "stubovima", i ovome i onome, Srbija je, ako ništa drugo, shvatila da ima prava na svoj interes i na svoj plan. Razabrati šta ćemo u tom planu planirati za sebe, i zbog sebe, a šta će nam poturati kao naš interes, a biće tuđ - to je već teži deo posla", napisao je Dačić u autorskom tekstu za Nedeljnik pod nazivom "Danas nam treba novo Načertanije".

Biti mala država, i pravilno shvatiti svoje mesto u svetu, navodi Dačić, svakako je jedan od najtežih zadataka ljudi koji su dobili priliku da takvom malom državom upravljaju.

"Tvoji interesi, ili ono što ti se čini da su tvoji interesi, često su tek refleksija neke mnogo šire priče, i interesa onih koji imaju mnogo veće zemlje, veće resurse, novac, silu, nego što jedna mala država može i da sanja", napisao je Dačić.

Pozivajući se na reči nekadašnjeg ministra spoljnih poslova Ilije Garašnina da je posao prave držva i pravih držvanika imati vizuju mesta koje će tvoja država zauzimati kroz sto godina i njegovog insistiranja u Načertaniju da ne postoji ozbiljan državni plan koji se zasniva na kratkom periodu, Dačić kaže da Srbiji mora iznova da nađe mesto u svetu, da joj je potreba plan i da je osnovno pitanje gde ćemo biti za sto godina.

"Srbija je, posle pauze od celih 88 godina (koliko je Tito živeo, što je samo sladak detalj, za sve koji bi i danas da mu zabijaju kolac u mrtvo srce), konačno, ponovo Srbija - država, svoja i naša, bez obzira na to što se, i danas, mnogi od nas prema njoj ponašaju kao prema neželjenom detetu iz propalog braka.I upravo toj, našoj Srbiji, moramo iznova da nađemo mesto u svetu", poručio je Dačić.

"Tvoji interesi, ili ono što ti se čini da su tvoji interesi, često su tek refleksija neke mnogo šire priče, i interesa onih koji imaju mnogo veće zemlje, veće resurse, novac, silu, nego što jedna mala država može i da sanja", napisao je Dačić.

Priča o sankcijama Rusiji najbolji je primer upravo tog "zastupanja interesa drugih", a sve praveći se da je tvoj, kaže Dačić.

"Evropa i Amerika, ogromne, i dalje su najveći spoljnotrgovinski partneri Rusije, a od nas, koji procentualno, u odnosu na njih, imamo razmenu sa Rusijom na nivou statističke greške, traženo je da uvedemo sankcije Rusiji. I odbili smo. Razlog, vrlo jednostavan - ne odgovara našim interesima", dodaje Dačić.

Kao što, s druge strane, dodaje Dačić, našim interesima ne odgovara, i to smo takođe rekli, i to Rusiji, da energetski zavisimo samo od golemog prijatelja sa istoka i kao što smo rekli i da je naš osnovni interes, prioritet, da budemo deo Evropske unije.

"Igrati otvorenih karata u svetu koji svoje karte krije, jedini je način maloj državi da ne upadne u onu vrstu katatonije u kojoj nečija nepomičnost nikako ne znači i odsustvo sumanutih ideja, nego upravo suprotno - što si, naizgled, nepomičniji, u glavi ti je sve gore i sanjaš sve luđe snove", naveo je Dačić.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva