:

:

TV Most

clock

Novembar 26, 2017   12:05

0

207

Srbija traži izmene u Cefti

Srbija je na gubitku 26 miliona sati godišnje samo zbog čekanja kamiona na graničnim prelazima u regionu. Prve promene u rešavanju tih problema mogli bismo da dobijemo usvajanjem Dopunskih protokola 5 i 6 i harmonizacije tržišta Cefte.

"S jedne strane se radi o uslugama, priznavanju diploma, fluktuaciji radne snage, što je od velike važnosti i za nas i za zemlje regiona. Isto tako i da se smanji čekanje kamiona na granicama", kaže Marko Čadež, predsednik Privredne Komore Srbije.

Čekajući promene u Cefti zvaničnici Bosne i Hercegovine najavljuju sporazum sa Srbijom o uklanjanju vancarinskih barijera u trgovini s obe strane. Njihovi izvoznici dele probleme s kolegama u regionu.

"Ono na šta se priverednici iz BiH najviše žale, to je tretman i čekanje na samoj granici. Procedure su duge što je loše za robu koja ima kratak rok trajanja, pogotovo na hranu", kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Podaci Svetske trgovinske organizacije pokazuju da je 75 odsto povećan izvoz među zemljama Cefta u odnosu na pre deset godina kada je sporazum potpisan. Ipak, srpski ministar trgovine smatra da se dalje od toga neće otići bez promene načina odlučivanja.

"Do sada se nije desilo da neka zemlja glasa protiv sebe, mi predlažemo konsenzus minus jedan. To bi ubrzalo proces donošenja odluka", kaže Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Kada danas otpremaju robu ka Prištini pred srpskim privrednicima je najmanje 21 barijera. Kako izgledaju prepreke na nivou država videli smo letos, kada je zbog povećanja hrvatskih nameta Srbija uvela kontramere pa su prelazi stajali.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva