:

:

TV Most

clock

Novembar 17, 2017   12:05

0

200

"Srbija suviše bitna na Balkanu da bi bila neutralna"


Direktorka Centra za evroatlantske studije (CEAS) Jelena Milić istakla je da je za razliku od vremena kada su zemlje Istočne Evrope postajale članice NATO-a, za zemlje Zapadnog Balkana ovo zanimljiv, dinamičan, ali i komplikovan period.




"Rusija nije bila revizionistička kada su se zemlje Istočne Evrope priključivale Alijansi. Danas je teško vreme, još se ne mogu pretpostaviti posledice Bregzita na NATO, EU i proces evropskih integracija", rekla je Milićeva.



Ocenila je da je u Srbiji trenutno apsurdno što je, prema istraživanjima, za vreme aktuelne vlasti podrška EU u Srbiji pala ispod 50 odsto.



"EU se ovde predstavlja kao jedno od dva zla. Zato je naš pokušaj da široj javnosti objasnimo da ne možemo razdvajati transatlantsku alijansu od Evropske unije", navela je Milićeva.



Prema njenim rečima, osim neprijateljskog delovanja Rusije, postoje i dodatne bezbednosne pretnje u regionu.



"Zaustavljen je proces reformi bezbednosnog sistema u zemljama Zapadnog Balkana, drugi problem je što postoji potpuni zastoj u suđenjima za ratne zločine pred regionalnim sudovima, kao i potpuna destrukcija dosadašnjih presuda u Hagu", rekla je direktorka CEAS-a.



Smatra da članice NATO-a treba da politički budu što prisutnije na Balkanu.



ÄŒlanstvo Crne Gore je, kako je rekla, za nju najbolja vest koja je u poslednjih deset godina stigla sa Balkana.



Predsednik Atlantskog saveza Crne Gore Savo Kentera rekao je da je prijem te zemlje u NATO pokazao da Zapad i dalje gleda na Balkan kao na svoju interesnu sferu, a da je Rusija u tom slučaju izgubila bitku.



Dodao je da nije bilo lako 11 godina objašnjavati narodu Crne Gore zašto ta država treba da postane članica NATO-a.



"Trebalo je razbiti mit od odnosima Crne Gore i Rusije i o tome kako ne možemo jedni bez drugih", rekao je Kentera.



Naglašava da je sledeći kandidat za članstvo u NATO-u Makedonija u kojoj su se, kako kaže, stvorili uslovi za prijem, posebno od kada je ta zemlja dobila novu vladu.



I predsednik Atlantskog saveza Crne Gore smatra da politika neutralnosti Srbije nije održiva na duže vreme.



"Srbija je suviše bitan faktor na Balkanu da bi bila neutralna i ne može se sedeti na dve ili tri stolice. I Crna Gora je to pokušavala, ali smo se na kraju opredelili da gledamo u budućnost, a ne u prošlost i Srbija treba da gleda šta je u interesu njenih građana, a ne Rusije, Amerike i EU", poručio je Kentera.



Nekadašnji direktor Generalnog direktorata za NATO i politiku bezbednosti Crne Gore Vesko Garčević uveren je da je na Balkanu potrebna ozbiljna rasprava o tome šta su spoljnopolitički prioriteti drržava tog regiona.



Smatra da je na Balkanu dominantna refleksija razmišljanja iz SFRJ koja je, kako je rekao, nastavak lažne politike nesvrstavanja.



Garčević je istakao da sva istraživanja javnog mnjenja u zemljama Zapadnog Balkana pokazuju zabrinutost građana za korupciju, vladavinu prava i civilnu kontrolu bezbednosnih službi.



"Zato treba da razmotrimo ko nam nudi mogućnosti da to unapredimo, u kom sistemu možemo da implementiramo te tekovine, a ko nam se nameće kao alternativa integracijama", smatra Garčević.



Zapitao je kakvu neutralnost Srbija želi na Balkanu u 21. veku i da li je ona moguća.



"Da li je to stvar samo političkog trenutka ili stavljate u stranu ozbiljnu raspravu o tome šta donosi članstvo u NATO-u", zaključio je Garčević.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva