:

:

TV Most

clock

Maj 27, 2015   12:05

0

200

Srbija spremna da sprovede sve nadležnosti OEBS-a



Na početku dvodnevnog seminara srpskih i međunarodnih parlamentaraca na temu "Misije OEBS-a na terenu i njihova budućnost", Vukomanović je rekla da se nastoji da se istraže nove metode očuvanja mira u cilju sprečavanja ili rešavanja aktuelnih ili potencijalnih novih sukoba.

"Moramo dati obećanje da mir nema alternativu', poručila je Vukomanović i dodala da su se parlamentarci okupili na seminaru kako bi razgovarali o tome koliko je snažan i važan OEBS, kao i PS OEBS, u savremenom evroazijskom i evroatlantskom regionu, kao i u opštoj svetskoj areni.

Dodala je da parlamentarci iz regiona OEBS ulaze u novo partnerstvo sa organizacijama civilnog društva kao i sa istraživačkim i naučnim institucijama.

Time se, navela je, otvara novo poglavlje u daljem razvoju i jačanju kapaciteta OEBS-a u suočavanju sa novim komplikovanijim izazovima 21. veka u evorazijskom i evroatlantskom regionu.

Na skupu u Skupštini Srbije je poručeno da nikada ne treba odustati od daljeg unapređenja zajedničkih strandarda OEBS-a u pogledu sprečavanja i rešavanja sukoba, borbe protiv terorizma, razvijanja demokratije i ljudskih i manjinskih prava.

Tema dvodnevnog seminara srpskih i međunarodnih parlamentaraca na temu "Misije OEBS-a na terenu i njihova budućnost - finalni seminar Helsinki +40: reafirmisanje snaga, predviđanje perspektiva" je rad na reformi OEBS-a tokom predsedavanja Srbije uključujući i odgovore na krize i izavove za ljudska prava, o budućnosti organizacije i misijama na terenu, uključujući i Misiju u Srbiji.

Podsetivši na partnerstvo OEBS i organizacija civilnog društva, predsednica Fonda za političku izuzetnost Sonja Liht kaže da je OEBS snažan i da je od međuvladine organizacije postao sveobuhvatna organizacija, široka koalicija onih koji su spremni da rade za mir, stabilnost i demokratiju u regionu OEBS i šire.

"Biće potrebno mnogo političke volje i ideja i intelektualne snage da ova organizacija dobije novi pokretač i ponekad čak i da se suoči sa veoma ozbiljnim izazovima da bi naš svet bio bolje mesto za sve njegove građane", rekla je Liht.

Kako je navela, OEBS je jedan od "glavnih svetskih igrača', i jedno je od mesta koje može da spase svet.

"Na svakom koraku možemo da damo mali doprinos i da se zajedno borimo za budućnost sveta i čovečanstva. Taj svet ne može da se održi bez rada na miru, stabilnosti i prosperitetu", poručila je Liht.

Predsednik PS OEBS Ilka Kanavera rekao je da stalno treba raditi na jačanju OEBS koji treba da da odgovore na multidimenzionalne bezbednosne izazove, navodeći da je kriza u Ukrajini veliki izazov za načela i obaveze OEBS-a.

Predsedavajući kolokvijuma projekta Helsinki +40 Žoae Soareš rekao je da OEBS treba da se suoči sa novim izazovima, ali i da je potreban zajednički doprinos u obnavljanju i jačanju te kredibilne organizacije, koja je u dosadašnjem radu imali i uspehe i neuspehe.

Dvodnevni seminar, koji organizuju Skupština Srbije, PS OEBS i Beogradski fond za političku izuzetnost, vezan je za finalne seminare projekta Helsinki +40 PS OEBS-a, serije događaja u Evropi i Severnoj Americi o prednostima i manama organizacije i idejama za suštinsku reformu koja će prethoditi četrdesetogodišnjici helsinškog Finalnog akta.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva