:

:

TV Most

clock

April 07, 2015   12:05

0

113

Srbija sama odlučuje o paradi u Moskvi


"Na Srbiji je da odluči na kojim događajima će učestvovati i na koji način, uključujući i paradu u Moskvi", rekao je Devenport novinarima u Narodnoj biblioteci.

On je ponovio da je politika EU o situaciji u Ukrajini veoma jasna i da je Rusija prekršila međunarodno pravo anksijom Krima.

"EU poštuje teritorijalni integritet Ukrajine i mi želimo da što pre dođe do pune implementacije sporazuma iz Minska", kazao je Devenport.

On nema informaciju koliko će zemalja EU imati predstavnika na paradi u Moskvi 9.maja.

Taj datum je, naglasio je Devenport, bitan i za EU kao Dan Evrope i dan sećanja na početak evropskog pokreta i "dan kad mislimo o budućnosti naše zajedničke vizije".

"Mislim da je to veoma važan datum i za Srbiju kao kandidata za članstvo u EU koja deli sve vrednosti EU", rekao je on.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić odlučio je da Vojska Srbije učestvuje na "Paradi pobednika" u Moskvi 9. maja, saopšteno je juče iz Ministarstva odbrane.

VS će učestvovati na "Paradi pobednika" na osnovu poziva ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua, povodom obeležavanja 70. godišnjice Pobede sovjetskog naroda u Velikom otadžbinskom ratu od 1941. do 1945. godine.

Predsednik Nikolić je u skladu sa svojim nadležnostima, a na osnovu Ustava, Zakona o odbrani, Zakona o Vojsci Srbije i Pravila službe VS, doneo odluku o učešću pripadnika vojske na "Paradi pobednika" povodom obeležavanja Dana pobede na Crvenom trgu u Moskvi, 9. maja ove godine.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva