:

:

TV Most

clock

Maj 02, 2015   12:05

0

136

Srbija sa idejama u samom vrhu na izložbi u Milanu

"Mi nemamo puno sredstava za takve projekte, a takmičimo se sa razvijenim zemljama. To je kao trka između ferarija i fiće, ali to ne znači da treba da odustanemo i zato je važno da ovu izlozbu iskoristimo u poslovnom smislu", rekao je Sertić.

On je naglasio, da se iako sa skromnim sredstvima, Srbija u Milanu predstavila sa vrlo zanimljivim idejama i inovativnim projektima, ali bi od razvijenih zemalja, poput SAD, Japana i zemalja EU trebalo da učimo kako da ideje, inovacije i tehnologije primenimo i u praksi.

Sertić je podsetio da je italijanska vlada oslobodila Srbiju plaćanja zakupa izložbenog paviljona u Milanu u iznosu od 500.000 evra, želeći da na taj način doprinese ekonomskom oporavku i obnovi zemlje nakon katastrofalnih poplava iz maja prošle godine.

Tema ovogodišnjeg izložbe u Milanu je hrana koja predstavlja energiju života i svaka zamlja, pa i naša, se trudila da promoviše sebe i svoje kompanije, rekao je ministar.

U sklopu mediteranskog paviljona nalazi se i paviljon Srbije koji je spolja obojen u boju maline koja je naš glavni izvozni potencijal, na sredini paviljona visi žrvanj koji se okreće, vekna hleba je hologramski prikazana i dopiru zvuci muzike koji dočaravaju zvuk mlevenja zrna upleteni sa folklornim motivima, opisao je Sertić.

Na zidovima srpskog paviljona nalaze se poruke koje su svojstvene za srpskog domaćina kada dočekuje goste, istakao je on.

Ministar je naglasio da će Srbija u narednih šest meseci predstavljati neki deo Srbije - predstaviće se gradovi, manifestacije, slave a biće to prilika i da se uspostave poslovni kontakti i stvore uslovi za širenje ekonomskih odnosa sa privednicima drugih zemalja.

Sertić je podsetio da je juče, otvaranju štanda Srbije na izložbi u Milanu, prisustvovao i prvi potpredsendik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, kao i Frančesko Paolo Fulči, predsednik italijanske kompanije Ferero koja je nedavno kupila firmu Aleksa Šantić iz Sombora.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva