:

:

TV Most

clock

Novembar 25, 2017   12:05

0

201

Srbija privukla više investicija nego svi zajedno u regionu

"Očekujemo da će priliv direktnih stranih investicicja u ovoj godini premašiti dve milijarde evra", rekao je Knežević na prvoj generalnoj skupštini Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija.

On je kazao da će ove godine Srbija imati nešto manji privredni rast od planiranog i da će biti nešto preko dva odsto zbog elementarnih nepogoda koje su pogodile našu zemlju, ali da će već u narednoj godini biti između 3,5 i četiri odsto, kao i da će biti kontinuiran.

Knežević je rekao da je Srbija napravila ogormne iskorake i da je danas politički i ekonomski stabilna zemlja, kao i da Vlada Srbije odgovorno rešava sve izazove.

"Krenuli smo putem napretka i o tome govore pohvale koje dobijamo sa svih strana", naglasio je ministar.

On je podsetio da je Srbija na Duing biznis listi Svetske banke u poslednje tri godine napredovala za čak 48 mesta i da smo ušli u klub 50 najboljih zemalja sveta po lakoći poslovanja, što je najbolji plasman Srbije otkada postoji ta prestižna lista.

"Naš ambiciozni plan je da već na narednoj rang listi budemo čak prvih 30 zemalja", naglasio je Knežević.

Kako je rekao, MMF je konstatovao veliki ekonomski napredak Srbije.

Naveo je i da je Srbija smanjila stopu nezaposlenosti sa 26 na 11,8 odsto i da je cilj da ona bude ispod 10 odsto i da se približimo zemljama EU.

Takođe, Srbija je uspela, dodao je Knežević, da smanji javni dug sa 76 odsto BDP - a na 62,7 odsto, čime smo se približili nivo Mastrihta.

Čadež: Novi poslovi srpskih i albanskih firmi     

Novi poslovi srpskih i albanskih privrednika najavljeni su danas na prvoj generalnoj skupštini Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, koja je održana u Tirani. 

"Velika srpska distributivna, logistička kuća već iduće godine ući će u vlasništvo jednog albanskog distributera, a maloprodajni lanac za kozmetičke proizvode iz Srbije pregovara sa partnerima iz velike albanske grupe", rekao je predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež. 

Pored predsedavajućeg Trgovinsko-industrijske komore Albanija - Srbija, koja okuplja više od 100 kompanija iz obe zemlje, Isufa Fere, prisustvovali su i ministar privrede Goran Knežević,  ministarka za zaštitu preduzetništva Albanije Sonila Ćato i predsednica Unije trgovinsko-industrijskih komora Albanije Ines Mućostepa. 

"Ono što je najbitnije jeste da kao male ekonomije Zapadnog Balkana gradimo i unapređujemo naš zajednički regionalni ekonomski prostor za poslovanje i investiranje, otklanjamo barijere međusobnoj trgovini, usaglašavamo sertifikate, smanjujemo čekanje na granicama... Da našim privrednicima stvorimo uslove da se uz što manje prepreka bave onim što im je posao - da prave dobre proizvode, poslove i profit, da proširuju svoje poslovanje", naveo je. 

Kao dokaz da ne raste samo trgovina između Srbije i Albanije, Čadež je naveo primere do sada formiranih mešovitih firmi i dogovorena pojedinačna i zajednička ulaganja.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva