:

:

TV Most

clock

Mart 12, 2018   12:05

0

182

Srbija prepoznata u svetu po rodnoj ravnopravnosti


"Srbija i Koordinaciono telo kojim predsedavam prepoznati su po onome što smo u prethodne tri godine uradili na unapređenju rodne ravnopravnosti. Nigde u svetu ženama nije lako, pa ni kod nas, zato je naš zadatak da stvaramo jednake uslove za žene i muškarce", rekla je Mihajlovićeva.




Potpredsednica Vlade podsetila je da je Srbija u prethodnih nekoliko godina unapredila svoj zakonodavni sistem, usvojila Strategiju i Akcioni plan za rodnu ravnopravnost, ali i uvela Indeks rodne ravnopravnosti i rodno odgovorno budžetiranje.


"Ponosno mogu da kažem da je Srbija danas dobar primer za mnoge zemlje po dostignućima u ovoj oblasti, posebno ako govorimo o rodno odgovornom budžetiranju i Indeksu rodne ravnopravnosti", rekla je ona.



Antonio Gutereš, generalni sekretar Ujedinjenih nacija, rekao je da danas živimo u dominantno muškom svetu u kom vlada dominantno muška kultura i da je to razlog zašto je osnaživanje žena važno.



"Seksističko ponašanje i stereotipi rasprostranjeni su svuda – u vladama, civilnom sektoru, umetnosti, medijima. Gradeći ravnopravno društvo, omogućujemo ženama da ostvare svoje potencijale, ali i stvaramo stabilno društvo. Svi muškarci treba da se uključe u borbu za rodnu ravnopravnost i zbog toga sam ja ponosni feminista", rekao je Gutereš.



Izvršna direktorka Agencije Ujedinjenih nacija za rodru ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) Phumzile Mlambo–Ngcuka izjavila je da je unapređenje položaja seoskih žena važno za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja u Agendi 2030.



"Svi znamo značenje reči ženska prava, ali da bi ih ostvarili moramo preduzeti akcije. Od ovogodišnjeg zasedanja očekujem da podelimo primere dobre prakse i iznedrimo rešenja za žene na selu koje predstavljaju višestruko diskriminisanu kategoriju žena", rekla je izvršna direktorka UN Women na svečanom otvaranju zasedanja Komisije UN za status žena.



Obraćanje Zorane Mihajlović pred Komitetom UN za status žena predviđeno je u utorak od 10 časova po lokalnom vremenu (15 časova po srednjeevropskom vremenu).




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva