:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 28, 2015   12:05

0

115

Srbija preko Zajednice dobila autonomiju na Kosovu

Ni kosovski premijer Isa Mustafa nije zadovoljan iako je sporazume parafirao.

Mustafa, naime, konstatuje da je Srbiji obećan početak pregovora o priključenju EU zahvaljujući ptopisanim sporazumima sa Prištinom i kaže da je Evropska unija nepravedna prema Kosovu jer neće da im ukine vizni režim.

"Kosovo ostaje jedino izolovano mesto u Evropi sa viznim režimom", naveo je on na konferenciji o Zapadnom Balkanu u Beču zahtevajući da se Prištini ukine vizni režim.

Dok se o Srbiji na samitu govorilo o veoma značajanom napretku za učlanjenje u EU, premijer Mustafa se žalio na izolaciju Kosova. "Vizni rezim smatramo kao jednu veliku nepravdu koja se čini nasoj zemlji i smatramo da nemamo adekvtan odgovor od EU i evropske demokratije za našu omladinu i naše građne", rekao je Mustafa, preneli su su kosovski mediji.

Zahtevajući od EU da odmah ukine vizni režim Kosovu, Mustafa je rekao da smatra da EU prema Prištini treba da se odnosi isto kao prema Beogradu.

"Onako kako smo mi ispunili naše obaveze, koje smatramo da smo učinili prema EU a koje ste vi odredili, takođe smatram da i EU treba da uradi njen posao da se Kosovu otvori mogućnost liberalizacija viza", rekao je Mustafa.

Kosovski politikolozi smatraju da je Srbija preko Zajednice srpskih opština dobila teritorijalnu i političku autonomiju preko koje će stalno da se meša u unutrašnje stvari Kosova.

Bivši komunistički lider, advokat Azem Vlasi za prištinski Zeri kaže da je Srbija dobila značajno više od specijalnog statusa koji su tražili Srbi sa severa.

"Sa izvršnim ovlašćenjima u sferi obrazovanja, administracije, zdravtsva, sa skupštinom ZSO, predsednikom i potpresednikom, budžetom, Civilnom Zastitom, njenom telefonijom, Zajednica Srpskih Opština biće autonomija unutar Kosova", naveo je Vlasi.

Univerzitetski profesor Bekim Balići, pak, ne veruje u to, kao ni da će se "Kosovo pretvoriti u drugu Bosnu".

"Neće biti pravno nezavisni entitet", rekao je i dodao da je pitanje sada da li će se i dalje popuštati prema Beogradu budući da dijalog o sporazumu o normalizaciji odnosa dve strane u Briselu nije okončan.

Zamenik ministra lokalne samouprave Bajram Gecaj je rekao da je naivno da se kaže da sporazum iz Brisela moze da stvori Bosnu na Kosovu i naivno je reći da će ZSO da bolkira institucionalni život na Kosovu.

Politički analitičar iz Prištine Fatmir Seholi je za Tanjug rekao da kosovski stanovnici uglavnom Srbi ne treba da slave nego treba da zavrnu rukave i da počnu da rade i angažuju za ono za šta su birani.

"Euforija i emocije nisu potrebne u ovakvim integracionim procesima nego je najpotrebnije da se svaki čovek angažuje u sferi gde treba da daje doprinos za razvoj društva i progres u multietničkom planu na Kosovu", rekao je Šeholi.

On je dodao potpisanim sporazumom u Briselu sa četri tačke nije sve gotovo i obe strane pred sobom imaju veoma osetljive i još teže tačke kao što su: sudbina nestalih, uzurpirana imovina, katastarska pitanja i još niz drugih veoma značajnih pitanja, sto će, prema njegovoj proceni, trajati još pet godina.

Iz kosovskog Instituta za demokratiju su saopstili da ZSO nije nevladina organizacija nego je mehanizam koji dovodi do trećeg nivoa vlasti, što je ministarka za dijalog Edita Tahiri odbacila kao netačno.

"Neće biti trećeg nivoa vlasti. Asocijacija ne može da donosi odluke za opštine niti u ime opština jer na osnovu zakona Kosova opštine imaju izvršna ovlašćenja na lokalnom nivou i ta ovlašćenja ne mogu da se prenose na Zajednicu", rekla je ona.

Takođe, ona je rekla da Zajednica srpskih opština neće biti jednoetnička jer na njihovoj teritoriji živi oko 15 odsto pripadnika albanskog stanovništva i ostalih zajednica.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva