:

:

TV Most

clock

Mart 05, 2015   12:05

0

117

Srbija pokazala dobar stepen priremljenosti

On je na konferenciji "Poglavlje 1 - o čemu pregovaramo" u Privrednoj komori Srbije rekao da bi trebalo da i dalje unapređujemo kapacitete iz državne uprave ali i da se unapređuje saradnja sa stručnim telima bez čijeg uključivanja u proces nema adekvatne pregovaračke pozicije.

On je, govoreći o poglavlju jedan, rekao da je reč o jednom od najsveobuhvatnijih poglavlja i da se ono prožima i u drugim oblastima - energetika, saobraćaj, bezbednosna politika, odnosno sve ono što se nalazi na tržištu Evropske unije na neki način je pokriveno temama iz tog poglavlja.

"Svi oni koji već izvoze proizvode na tržište EU na neki način žive žvotom Evropske unije," rekao je Majstorović ističući da se moraju ispoštovati određeni standardi i kriterijumi kada je to tržište u pitanju.

On je rekao da je važno da je naša privreda izvozno orjentisana ka evropskom tržištu.

On je obraćajući se predstavnicima iz privrednog sektora istakao da Privredna komora Srbije ima važnu ulogu u procesu pregovora i da bez doprinosa predstavnika privrede ovom procesu ne može se steći puna slika o tome šta je sve potrebno ispuniti u ovom poglavlju.

"Važno je da se javnost uključi u ovaj proces kako bi se znalo šta se pregovara u procesu pristupanja", rekao je Majstorović.

Pomoćnik ministra priverde i predsednik pregovaračke grupe 1 Jelena Popović istakla je da se proces pregovaranja, kada je u pitanju poglavlje 1, najviše odnosi na privredu i da je važno da se omogući da srpska privreda bude konkurentna kao i da srpski proizvodi "dobiju pasoš" na evropskom tržištu.

Ona je rekla da je konkurentnost veoma važna, odnosno da kada pristupimo Evropskoj uniji budemo konkurentni te je zato važno da se što bolje privreda pripremi za to i prilagodi zahtevima Evropske unije. "Samim tim biće nam lakše kada pristupimo Evropskoj uniji", rekla je Popović.

Ona se osvrnula i na kompanije koje uvode standarde ističući da to podrazumeva određena ulaganja ali da je rezultat koji se dobija uvođenjem standarda veći od uloženih inesticija.

Ona je navela da je ekonomska korist od primene standarda do 15 odsto veća za kompanije, i da je taj proces veoma zahtevan ali da je ono što se na kraju dobije veoma korisno za samu kompaniju.

Načelnik odeljenja za registre, projekte i saradnju sa međunarodnim organizacijama u Ministartvu privrede i zamenik predsednika pregovaračke grupe 1 Miodrag Dugandžija rekao je da je više od 70 odso proizvoda kojima se trguje u EU oubuhvaćeno harmonizovanim pravom a da je Srbija morala da preispita dobar deo starih propisa i da ih stavi van snage.

On je rekao da je prvobitno planirano da se do 2018. godine ispune svi preduslovi za zatvaranje poglavlja 1.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva