:

:

TV Most

clock

Maj 15, 2018   12:05

0

114

Srbija plaća cenu za druge, Vučić uživa poverenje Merkelove


"Srbija plaća cenu za razočaranja, koja su drugi prouzrokovali. Hrvatska privreda nije na evropskom nivou, kao što nisu ni pravna sigurnost i borba protiv korupcije u Rumuniji i Bugarskoj", napisao je Hombah za dnevnik Rajniše post i istakao da je Vučić pokazao i geste i dela koji ulivaju poverenje.



"Vučić ne zazire da nastupa protiv reakcionalnog 'mejnstrima'. To je vrlina, koja postaje retka. To što on sa Rusima i Kinezima neguje dobre veze, njega ne sprečava da jasno kaže da je prioritet Srbije-Evropa", naglasio je Hombah, nekadašnji šef kabineta bivšeg kancelara Gerharda Šredera.



"To nije sprint, već maratonska trka. Njemu (Vučiću) je potrebna kondicija i izdržljivost. Nekadašnja briselska kultura dobrodošlice je zahladnela", napisao je Hombah i ukazao da Srbija plaća cenu za razočaranja koja su drugi prouzrokovali.



Navodeći da Srbija pokazuje privredni napredak, Hombah je ocenio da bez pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije, nema, međutim, trajnog uspeha.



On je istakao da je to, što je kosovsko pitanje emocionalno obeleženo, razumljivo upravo u Nemačkoj. 



Naglašavajući da članica EU, Hrvatska, ne smanjuje proglašeni "rat rečima", Hombah je ocenio da, umesto da se pod krovom zajednice ide ka pomirenju, ona se koristi za etničko-nacionalno neprijateljstvo, kako bi se srpski put ka EU sprečio.



Hombah je ocenio da je "pametniji popušta" u balkanskom genu još uvek nedovoljno razvijena opcija i dodao da se, takođe, ni na zapadu to ne podrazumeva.



"Predsednik Vučić otvara vrata. On se susreo sa albanskim predsednikom Edijem Ramom i hrvatskim vođstvom u Bosni. Ove godine je dva puta bio kod kancelarke Angele Merkel. Ona veruje u njega. U takozvanom 'Berlinskom procesu' Merkel želi da oživi umornu 'integracionuregatu'", napisao je Hombah.



Povodom današnjeg susreta Vučića sa šefom vlade Severne Rajne Vestfalije, Arminom Lašetom, ocenio je da Lašet nudi podršku, odnosno, bočnu zaštitu.



"U teškim danima izbegličke krize Vučić je bio jedan pouzdani partner", naglasio je Hombah.



Ukazujući da se sprski predsednik nedavno susreo i sa predsednicima Rusije i Turske, Vladimirom Putinom i Redžepom Erdoganom, ocenio je da bi to, možda, mogla biti jedna blaga indicija za "ja mogu, takođe, drugačije".



Hombah je istakao da bi Vučić u Severnoj Rajni Vestfaliji trebalo da se oseća prihvaćenim i da kući odleti sa konkretnim rezultatima.



"Obim nemačko-srpske razmene oko 4,4 milijardi evra" 



"Putovanje povezuje", bi, prema Hombahu, mogao biti dobar moto za današnju posetu Vučića Diseldorfu.



"Što konkretniji budu novi odnosi, to je bolje za obe strane. Ko Srbiju stabilizuje, stabilizuje ceo region, a time i Evropu na jednom opasno mekom 'krilu'", smatra Hombah, koji je mišljenja da je i ispravno i važno to, što nova pokrajinska vlada gradi međunarodne odnose i za ozbiljno uzima podršku međunarodnoj privredi.



Hombah je podsetio da je šef vlade pokrajine Baden-Virtemberg to pokazao i prilikom posete Srbiji kada je imao 100 privrednika u svojoj pratnji.



Navodeći da je obim nemačko-srpske razmene oko 4,4 milijardi evra, sa prostorom naviše, Hombah je naveo da "u Srbiji postoje veoma dobro obrazovani mladi ljudi, koji bi rado da rade u svojoj zemlji".



Hombah, koji i sam potiče iz Severne Vestfalije, istakao je da pokrajinski ministar privrede Anderas Pinkvart, oduševljen inovacijama i digitalizacijom ima u srpskom premijeru, "elokventnoj Ani Brnbarić, pravu osobu za sagovornika".



"Ona sa puno žara forisara projekat Digitalna Srbija. Tehnokrata sa međunarodnim obrazovanjem, nema političku moć, ali ima kod svog predsednika masivnu podršku. On joj omogućava da privredno političke kompetencije i poglede pretvara u praksu. To je hrabro i uspešno", smatra Hombah.



Ukazujući da će Vučić za dva dana biti na samitu u Sofiji, Hombah smatra da će se tamo ponovo, posle, 15 godina prizivati "trojno pravilo" iz Soluna - reforme, trajna podrška i evropska integracija.



Istakao je da je Vučić pokazao gestove i dela koji ulivaju poverenje i da on ne zazire da nastupa protiv reakcionalnog "mejnstrima", što je, kaže, retka vrlina.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva