:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

152

Srbija otvorila još dva pregovaračka poglavlja

U pregovorima sa Evropskom unijom, Srbija je otvorila još dva poglavlja - poglavlje 7, koje se odnosi na prava intelektualne svojine, i 29 - o carinskoj uniji.

Pregovori u okviru poglavlja 29 doprineće usklađivanju carinskih propisa Srbije i EU i dovesti do ukidanja carina za robu iz EU u trenutku kada Srbija uđe u članstvo Unije.

Kada je reč o usklađivanju prava u oblasti intelektualne svojine očekuje se uspostavljanje veće pravne sigurnosti kada su u pitanju autorska prava, brendiranje robe, zaštita potrošča, borba protiv piraterije.

Sa dva novootvorena poglavlja Srbija će u pregovorima o članstvu u EU od imati 10 otvorenih poglavlja od kojih su dva već privremeno i zatvorena.

Ministraka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksomović predvodila je delegaciju Srbije na Međuvladnoj konferenciji u Luksemburgu. U delegaciji su i šefica pregovaračkog tima Tanja Miščević i direktorka Kancelarije za pridruživanje Ksenija Milenković.

Ministarka zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović rekla je za RTS uoči međuvladine konferencije da otvaranje poglavlja znači da su otvorena vrata za Srbiju. Navela je da želi da građani razumeju da put ka EU nije cilj sam po sebi već deo razvojne agende Srbije.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva