:

:

TV Most

clock

Jun 20, 2017   12:05

0

125

Srbija otvara dva nova poglavlja u pregovorima sa EU

U Luksemburgu bi dve strane – Srbija i EU – trebalo da predstave svoje pregovaračke pozicije.

Odluka o otvaranju novih poglavlja ovog puta prošla je bez uslovljavanja zbog nekih bilateralnih pitanja između Srbije i drugih zemalja članica.

Diplomatski izvori Tanjuga u Briselu navode da je jedino pozicija Velike Britanije oko otvaranja novih poglavlja sa Srbijom kasnila zbog unutrašnjepolitičkih procedura i formiranja vlade u toj zemlji.

Odlučujući je bio izveštaj Evropske komisije o stanju vladavine zakona i, uz pojedine zamerke, zadovoljavajući napredak neophodan za otvaranje poglavlja.

Poglavlje 7, između ostalog, omogućava bolju zaštitu autorskih prava, jasnija pravila konkurencije. Poglavlje 29 o carinskoj uniji ima za cilj skraćivanje procedura i carinskih postupaka i troškova.

Delegaciju Srbije predvodiće ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović, a u delegaciji će biti i šefica pregovaračkog tima Tanja Mišćević i direktorka Kancelarije za pridruživanje Ksenija Milenković.

Evropsku uniju bi na Međuvladinoj konferenciji trebalo da predstavljajuju komesar za pregovore o proširenju Johanes Han, ministarka Malte zadužena za evropske poslove Helena Dali i direktorka za Zapadni Balkan u Evropskoj spoljnopolitičkoj službi Angelina Ajnhorst.

Posle Međuvladine konferencije, koja će početi u 19.30, u 20.30 biće održana konferencija za novinare na kojoj će – pored ministarke Jadranke Joksimović – govoriti predstavnici Evropske komisije i Malte, kao države koja predsedava Unijom.

Srbija je u dosadašnjem procesu pristupanja otvorila osam poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Ministarka Joksimović je ranije izjavila za RTS da otvaranjem još dva poglavlja u pregovorima sa EU Srbija šalje poruku da je stabilna zemlja koja sprovodi reforme u raznim oblastima.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva