:

:

TV Most

clock

Januar 21, 2015   12:05

0

162

Srbija očekuje odbacivanje hrvatske tužbe

On je dodao i da očekuje da MSP utvrdi da su oružane snage Hrvatske tokom i posle akcije "Oluja" počinile masovne zločine nad srpskim nadorom.

"Pravni tim koji je zastupao Srbiju u sporu protiv Hrvatske pred Međunarodnim sudom pravde očekuje da tužba Hrvatske bude odbijena. To je ono što očekujemo i čemu se nadamo u ovom postupku", rekao je danas šef srpskog pravnog tima Saša Obradović Tanjugu.

Međunarodni sud pravde u Hagu doneo je presudu po uzajamnim tužbama za genocid Hrvatske i Srbije, piše beogradska štampa. Odluka će biti objavljena u februaru.

Što se tiče protivtužbe Srbije koja se odnosi na operaciju "Oluja" i zločine koji su izvršeni u toku i po završetku te operacije, mi ostavljamo sudu da oceni da li su se u tim zločinima stekla bitna obeležja krivičnog dela genocida, dodao je Obradović.

U svakom slučaju, kako je naveo, pravni tim očekuje da sud konstatuje da su se masovni zločini dogodili i da to na neki način bude prepoznato bar pred MSP-om pošto nije pred haškim Tribunalom.

Obradović je napomenuo da Međunarodni sud pravde još nije zvanično objavio kada će biti izricanje presude, ali očekuje da to bude pre 6. februara kada troje članova sudskog veća bude zamenjeno novim članovima.

Šef srpskog pravnog tima ukazao je na obaveznost odluka koje donosi MSP i koje su dužne da poštuju sve članice UN.

"Ukoliko bi sud odbio tužbu i protivtužbu, ta odluka će biti deklaratorne prirode i na nju postoji pravo žalbe. Obaveznost postoji samim tim što ne postoji drugi mehanizam po kojem bi države mogle ponovo da istaknu svoje tužbene zahteve", objasnio je Obradović.

Ukoliko bi pak, sud izdao neki nalog državi, na primer u pogledu naknade štete, onda bi ta država bila dužna da po njemu postupi, dodao je Obradović i napomenuo da sud u ovoj fazi postupka ne donosi odluku o konkretnoj naknadi štete, već ostavlja izvestan period državama da se oko toga dogovore.

Ukoliko do dogovora ne dođe, države bi opet išle pred sud specifiranim zahtevom.

Što se tiče sprovođenja takve odluke njeno izvršenje nadgledao bi Savet bezbednosti UN.

Srbija je od MSP zatražila da operaciju "Oluja" koju su izvršile oružane snage Hrvatske proglasi za genocid nad sprskim narodom i tu državu proglasi krivom zbog kršenja Konvencije o sprečavanju genocida.

Pored toga, protivtužbenim zahtevom Srbija je predložila da MSP presudom obaveže Hrvatsku na reparacije Srbima iz Krajine zbog zločina koje su pretrpeli tokom "Oluje".

Zatrazeno je i da se omogući slobodan povratak Srbima koji se još nisu vratili u Hrvatsku, da "Oluja" prestane da se slavi kao nacionalni praznik u Hrvatskoj, kao i da se kazne svi izvršioci zločina.

Ovaj spor počeo je 1999. godine podnošenjem hrvatske tužbe Međunarodnom sudu pravde protiv Srbije, a usmena rasprava završena je 1. aprila prošle godine.

Hrvatska, predvođena tadašnjim predsednikom Franjom Tuđmanom, je 2. jula 1999. godine pokrenula postupak pred MSP protiv tadašnje SRJ zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tokom oružanih sukoba na teritoriji te Republike od 1991. do 1995. godine.

Srbija je odgovorila kontratužbom 10 godina kasnije, koja se zasniva na istom činjeničnom i pravnom osnovu na kome je podneta hrvatska tužba, odnosno na Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida.

Presudu o tužbi i kontratužbi Hrvatske i Srbije donosi ukupno 17 sudija, 15 stalnih sudija i dvoje ad hok sudija iz Srbije i Hrvatske.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva