:

:

TV Most

clock

Januar 15, 2016   12:05

0

117

Srbija obavlja posao kojem se treba diviti

"Srbija je ključni partner EU. To je pokazano otvaranjem prvih poglavlja u pregovorima sa EU u decembru, ali i u upravljanju izbegličkom krizom, koja nije samo evropska i nacionalna, već globalna", rekao je Stilijanides na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu.

Stilijanides je rekao da Evropska unija stoji uz svog ključnog partnera Srbiju i da će finansijski pomoći da uradi svoj deo posla tokom migrantske krize.

Prema njegovim rečima, na sastanku sa premijerom bilo je reči o četiri ključna pitanja - načinu na koji Srbija upravlja krizom, na čemu je zahvalio srpskom rukovodstvu, posvećenosti EU da podržava Srbiju u tome, humanitarnoj pomoći, nalaženju rešenja za izbegličku krizu, kao i u učešću Srbije u mehanizmima civilne zaštite EU.

"Srbija obavlja posao kojem se treba diviti, pod veoma teškim uslovima", podvukao je Stilijanides i pohvalio rad nacionalnih i regionalnih vlasti, kao i graničnih službenika i civilnog društva, koji imaju isti cilj - da pomognu onima koji beže od konflikta.

Stilijanides je rekao da je uverio premijera u posvećenost EU da nastavi da podržava Srbiju kad je reč o izbegličkoj krizi.

On je podsetio da je u decembru prošle godine izdvojeno dodatnih 13 miliona evra za humanitarnu pomoć, posle čega je ukupna cifra dostigla iznos od 22 miliona evra, od čega je većina namenjena Srbiji.

Stilijanides je istakao da je potrebna snažna koordinacija između regionalnih, nacionalnih i lokalnih nadležnih organa i humanitarne zajednice na terenu.

"Radeći kao tim možemo da pružimo efikasniji odgovor i reakciju", rekao je Stilijanides i istakao da se međunarodna zajednica mora posvetiti korenima krize i naći politička rešenja za sukobe.

Stilijanides je dodao da EU sarađuje sa Turskom, Jordanom, Libanom, ali i u samoj Libiji, da bi se obezbedile i zadovoljile ne samo osnovne potrebe već i konkretna pomoć kroz obrazovanje i zaštitilo dostojanstvo građana Libije i oni ubedili da ostanu u svojoj zemlji.

"Smatram da sad međunarodna zajednica deluje koherentnije u smislu bavljenja krizom bez presedana. Nisam naivan, ali mogu da vidim male pozitivne signale", rekao je Stilijanides i dodao da postoji politička volja za rešavanje korena krize.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva