:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2015   10:04

0

277

Srbija nema savremene standarde za suvu gradnju



Tim povodom u PKS će danas Grupacija suve gradnje organizovati okrugli sto na temu "Unapređenje bezbednosti i zakonska regulativa u oblasti Suve gradnje Republike Srbije", saopštila je komora.

Kako bi se obezbedila bezbednost i kvalitet ugrađenih materijala i sistema, i smanjila mogućost nesreća, Grupacija suve gradnje Srbije apeluje da se što pre usvoje odgovarajući savremeni standardi i donesu tehnički propisi u toj oblasti.

Suva gradnja je sistemsko montažno izvođenje pregradnih zidova, zidnih obloga, spuštenih plafona, obloge potkrovlja, suvih estriha i duplih podova sitnim prefabrikovanim montažnim elementima bez unošenja dodatne vlage u prostor.

Sinonim i osnovni element za sisteme suve gradnje je gipskartonska ploča.

Nedavno smo bili svedoci pada spuštenog suvomontažnog plafona od gipsanih ploča u Osnovnoj školi "Bora Stanković" u Vučju kod Leskovca, navodi PKS.

Ugradnja nestandardizovanih i neadekvatnih elemenata konstrukcije plafona rezultirala je obrušavanjem plafona, koji je neposredno pre toga, prilikom rekonstrukcije, postavljen u školi.

Srećna okolnost ovog incidenta je što u trenutku obrušavanja nije bilo nikoga u školi i dogodila se samo velika materijalna šteta.

Sve to uslovilo je da se pokrene inicijativa o uvođenju standarda iz oblasti suve gradnje, što će doprineti većoj bezbednosti u školama, vrtićima, bolnicama, javnim i privatnim ustanovama koje imaju ugrađene suvomontažne sisteme.

"Suva gradnja je savremena tehnologija gradnje, ali nije nova u Evropi a ni u Srbiji. U bivšoj SFRJ dve fabrike su proizvodile gips kartonske ploče: Knin i Debar i to prema JUS standardima. JUS standardi su zastareli i ne prepoznaju savremene materijale za suvu gradnju. Da bi se osigurala kvalitetna i bezbedna gradnja neophodno je usvojiti savremene standarde iz oblasti montaže šuve gradnje", rekao je Goran Stojiljković, tehnički savetnik za suvu gradnju u kompaniji Knauf, koja je članica Grupacije suve gradnje.

Izrada sistema suve gradnje od gipsanih ploča: lakih montažnih i pregradnih zidova, spuštenih plafona, oblaganje stubova, plafona i zidova, u svetu je dobro poznat i opšte prihvaćen kao ekološki besprekoran, najbrži i najčistiji sistem gradnje.

U Srbiji postoji bezbroj dobrih primera primene ovih materijala u gradnji ili rekonstrukciji objekata.

Osnovni problem kod nas predstavlja ugradnja loših nestandardizovanih materijala i zastareli standardi.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva