:

:

TV Most

Foto: Bobik

clock

Februar 18, 2015   12:00

0

207

Srbija neće dati Gazivode i Valač

„O tome, nema ni govora“, a to je u Briselu, kako saznaju "Novosti", 9. februara premijer Vučić stavio do znanja prištinskoj delegaciji i visokoj predstavnici EU Frederiki Mogerini iako energetika nije bila "na stolu" te prve pregovaračke runde u Briselu.

Kako list navodi predsednik srpske vlade morao je odmah da povuče "crvenu liniju" na jezeru Gazivode, na severu KiM, pošto državni vrh Srbije strahuje da će to biti najteža tema u nastavku dijaloga. jer,se u spor dve strane, umešala i turska kompanija koja je kupila kosovsku energetsku mrežu i tvrdi da njima pripada srpsko jezero i trafostanica!

Kako prenose naši izvori, Priština je baš zbog Turaka, pozgazila Akcioni plan iz oblasti energetike koji su načelno sklopile radne grupe Beograda i Prištine.
Predlog je bio da, ne zadirući u imovinska pitanja, "Elektroprivreda Srbije" formira novu kompaniju - "Elektrokosmet" ili "Elektrosever", koja bi se bavila prodajom i distribucijom električne energije i koja bi kontrolisala "Gazivode" i "Valač". To novo preduzeće bilo bi mešovito jer bi potpadalo pod kosovski regulatorni okvir i glavni dispečerski centar bi bio u Prištini.

Ustanovljeni model, načelno je bio prihvaćen. Ali, kad je trebalo da se realizuje, albanski lideri odbili su da registruju novo preduzeće.

Priština je, naime, mimo Beograda, kompletnu elektrodistribuciju i elektromrežu, uključujući i "Gazivode" i "Valač", već prodala turskoj kompaniji. Turci sada, potražuju ono što su platili, a ne mogu da uđu u posed veštačkog jezera i trafostanice na severu Kosova koje kontroliše elektroprivreda Srbije.

Koliko je albanska strana igrala beskrupuloznu "duplu igru" pokazuje i to što su Turcima garantovali monopol nad elektrodistribucionom mrežom, a u Briselu su pristali da Srbija ima svoju kompaniju.

Sada, kad su se zapleli u sostvenu mrežu prevara, prištinske vođe poručuju da ne žele ni da pregovaraju o "Gazivodama" jer je to, tvrde, "bogatsvo koje pripada Kosovu".

Inače, dve trećine "Gazivoda" nalaze na prostoru opština Tutin i Novi Pazar, dakle na teritoriji centralne Srbije, ali su brana i hidrocentrala u opštini Zubin Potok, na severu KiM.

Prilikom pravljenja veštačkog jezera (od 1973. do 1977, branu gradila beogradska "Hidrogradnja"), pregrađivanjem Ibra, potopljeno je na desetine srpskih sela i desetine hektara srpske zemlje.

Voda iz "Gazivoda", koristi se za proizvodnju struje ali i za rashlađivanje Termoelektrane "Obilić", a iz jezera se jedan deo albanskih područja snadbeva vodom.

Priština planira da preuzme i veliku trafostanicu "Valač" na Rogozni, koja trenutno pripada "Elektromontaži Srbije“.

Izvor: Novosti P. Vasiljevic

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva